Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Skanska Helsingborg ska minska arbetsstyrkan

Byggföretaget Skanska ska minska antalet yrkesarbetare i Helsingborg. 16 av 70 kan mista jobbet här, men erbjudas anställning på annat håll inom koncernen. Förhandlingar pågår.

Skanska Helsingborg har inlett förhandlingar med de fackliga parterna om att minska antalet yrkesarbetare. Dagens 70 vill företaget minska med cirka 16.
Varför?
– Vi har haft en exceptionellt hög omsättning under några år knutet till stora projekt som ombyggnaden av Söderpunkten och bostadsproduktion för Magnolia. De slutar vid årsskiftet och vi ser att det kommer att återgå till mer långsiktiga nivåer igen, säger Anders Paulander, distriktschef Skanska i Helsingborg.
Hur ser orderböckerna ut?
– Vi har en stabil volym och god orderingång i regionen. Det finns projekt i andra distrikt, så vi ser omplaceringsmöjligheter för samtliga 16.
Det kan gälla jobb inom Skåne, Halland och sydöstra delarna av landet.
Förhandlingarna inleddes förra veckan och pågår för närvarande. Företagsledningen räknar med att möta de berörda under de närmaste två veckorna.
Skanska, liksom andra i branschen, använder underentreprenörer vid sina byggprojekt.
– Nu när vi ser den här utvecklingen kommer vi i högre grad att använda våra egna medarbetare. Vi ska sysselsätta vår egen personal i första hand, säger Anders Paulander.
Richard Hörstedt sitter med i den lokala fackliga organisationen på Skanska Helsingborg.
– Det är förstås tragiskt att det är individer som mister sina jobb, även om de försöker hitta nya jobb för dem, men det är ännu inte klart, säger han.
Richard Hörstedt menar att byggsektorn fortfarande är het i Helsingborg.
– Där är många jobb att räkna på, men det är samtidigt hård konkurrens och det handlar inte bara om att det är många jobb på marknaden, man ska få dem också.
Gå till toppen