Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ånglok och unika hjärtformer

Traktorslangar, halsband, bilar och ånglok. Lärarna Harald Lieng och Ingrid Bengtsson ställer ut återbruk och måleri på Vuxenskolan.

Den före detta NO-läraren Harald Lieng och den nuvarande textilläraren Ingrid Bengtsson ställer ut tillsammans.Bild: Evelina Gunnarsson
Mellan den 10-17 november ställer två lokala konstnärer ut på Vuxenskolan. Det är Harald Lieng och Ingrid Bengtsson som visar upp återbruk och måleri. Harald och Ingrid lärde känna varandra genom Haralds fru inom skolvärlden och den kreativa ådran förde dem samman.
– Jag är textillärare och Harald var NO-lärare. Tidigare jobbade jag med Haralds fru som är fransklärare och svenskalärare, säger Ingrid Bengtsson.
Nu ställer ut tillsammans för första gången. I glasmontrar visar Ingrid upp sina smycken och väskor och på väggarna hänger Haralds måleri och teckningar.
– Sedan jag blev pensionär har jag fått mer tid. Jag har alltid tyckt om att rita och i skolan och lumpen var det mest blyerts. Att måla med akvarell och olja har kommit senare.
Sedan Harald lämnade läraryrket 2009 har han gått flera kvällskurser.
Vad målar du?
– Det går i vågor. Ånglok har jag gjort ett dussin. Gamla bilar och porträtt, lite landskap och blommor har det också blivit. Det tar lång tid när jag målar, jag är noggrann och vill att man ska se vad tavlan föreställer, säger Harald.
Han kan tänka sig att framöver måla på uppdrag från privatpersoner. På vuxenskolan ställer Harald ut en blandning av sina tavlor, men det blir mest olja.
– Det blir någon bil, lok, landskap och möjligtvis någon akvarell, säger han.
Ingrid brinner för kreativitet och återbruk.
– Jag gillar hjärtformen, tycker att den är en fin symbol. Fler borde tänka mer med hjärtat, säger Ingrid.
Harals Lieng står för målningar och Ingrid Bengtsson för kreativitet och återbruk.
Hon gick en kurs hos Ängelholms hemslöjdsgille som handlade om hur man bearbetar ståltråd och ville hitta på något eget att skapa. Det började med broscher och blev sedan halsband.
– Smycken ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker att det är trevligt med dekorationer. Jag älskar att gå på loppisar där jag hittar smycken som sedan blir dekorationen i hjärtat, säger Ingrid.
Även kedjorna i halsbanden som hon tillverkar är återbrukade och inget av smyckena är det andra likt. Förutom smycken gör hon väskor av innerslangen i traktordäck.
– Återbruk ligger i tiden och ligger mig varmt om hjärtat. Man kan återbruka så mycket, säger hon.
Harald är till viss del pensionär, han jobbar lite för företaget Femtiofemplus, men Ingrid arbetar fortfarande heltid som textillärare på Förslöv skola.
– Det finns inte så mycket tid över till tillverkningen men jag ser alltid till att ha ett litet lager hemma, säger Ingrid.
Nu går deras verk att se på Vuxenskolan. För Harald är det två år sedan han ställde ut senast, då på Gamla Rådhuset.
– Jag trodde inte att det skulle bli mer, men så hörde Ingrid av sig, säger han.
Fakta

Utställningen

Var: Vuxenskolan. Järnvägsgatan 11, Ängelholm.

När: Vernissage 10/11 kl. 11-14. Sedan öppet den 12-16 november klockan 11-16 och 17 november kl. 11-14.

Hur: Fri entré.

Gå till toppen