Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter flera turer – nya beslut i flera markärenden i Åstorp

Frode Laursen, Catena och Postnord har alla gått och väntat på ett deras ärenden ska hanteras i Åstorps kommun. Nu har samtliga varit uppe för beslut i kommunstyrelsen – igen. Och två av företagen får glädjande beslut.

Frode Laursen har förklarat sin expansion för kommunstyrelsen, som nu är med på noterna.Bild: Björn Lilja
För låga markpriser har varit en av anledningarna till att de olika markanvisningsavtalen och försäljningarna tagit flera turer i kommunen. Både markanvisningen till Catena och försäljningen till Frode Laursen har dessutom varit föremål för juridisk prövning.
Nu har samtliga tre ärenden varit uppe i kommunstyrelsen igen. För Frode Laursens del blev det åter igen ett positivt besked, de får köpa kommunens mark.
Läs också Frode Laursen får köpa mer mark i Åstorp
Redan i början av sommaren när ärendet var nytt beviljades köpet i kommunstyrelsen, men efter ett överklagande till förvaltningsrätten revs det upp. Rätten menade att beslutet borde fattats i kommunfullmäktige.
Läs också Åstorps försäljning av mark till Frode Laursen hävs
– I kommunstyrelsen är vi nu överens. Man har från företagets sida försökt informera så att partierna ska veta vad som ligger bakom priset och motiven bakom deras investering. Vi tror att det är en viktigt investering i kommunen och vi behöver jobben, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Det handlar totalt om 76 000 kvadratmeter mark där större delen säljs för 120 kronor per kvadratmeter. Men några delar säljs för bara 20 kronor per kvadratmeter.
Läs också Markärenden tar nya turer i Åstorp
– Det beror på att NSVA tippat jord där för kommunens räkning. De jordmassorna måste tryckas åt sidan först och då gör man en vall mot järnvägen av det. Då blir där en del ytor som inte kan bebyggas eller nyttjas av företaget och därför blir priset för de markbitarna lägre, säger Ronny Sandberg.
Vid samma kommunstyrelsemöte, som hölls 1 november, behandlades frågan om att höja kommunens markpriser. Ärendet återremitterades dock.
Postnords önskan om att få teckna markanvisningsavtal med Åstorps kommun fick också bifall vid kommunstyrelsens sammanträde. Totalt är företaget intresserade av 86 300 kvadratmeter mark för att bygga en postterminal. Enligt avtalet förbinder sig kommunen att inte sälja marken till någon annan. Priset bestämdes till 150 kronor per kvadratmeter.
Läs också Markanvisningsavtal med Catena upphävs – Åstorps kommunstyrelse gjorde fel
– Det kom yrkande från Sverigedemokraterna om att vi skulle höja från 150 till 200 kronor men majoriteten var ändå för en markanvisning till det lägre priset, säger Ronny Sandberg.
Att marken redan är planlagd, samt det låga priset, är det som lockat Postnord till Åstorp, enligt honom. Något nytt som bestämdes i frågan var att en trafikutredning ska göras för att undvika trafikstockning.
– Det är ju inte bara lastbilar som ska dit i så fall. Tanken är att det ska kunna bli en postutlämningsterminal där för Åstorpsborna också så personbilar ska också kunna köra dit, säger Ronny Sandberg.
Läs också Fastighetsbolag vill bygga skånsk storterminal i Bjuv-Åstorp
För Catena däremot blir det fortsatt väntan. Det tidigare markanvisningsavtalet revs upp av förvaltningsrätten och politikerna i kommunstyrelsen känner fortfarande inte att de har på fötterna för att ta ett beslut i frågan.
– Vi valde att återremittera då vi haft lite diskussioner i ärendet tidigare. Tanken är nu att vi ska bjuda in dem till ett möte där de får berätta mer om sin tilltänkta verksamhet där.
Besluten om Frode Laursen och Postnord är inte klara förrän kommunfullmäktige fått säga sitt. Det gör de den 26 november.
Gå till toppen