Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Världseliten bjuder på akrobatisk show

För fjärde året i rad kommer världseliten i parkour och freerunning till Helsingborg och The Air Wipp Challenge.

För sjunde året arrangeras The Air Wipp Challenge, det fjärde inomhus.Bild: Oskar Bakke
I helgen har Air Wipp i Helsingborg åter bjudit in de främsta från världens alla hörn för att göra upp i en av världens största tävling i parkour och freerunning – The Air Wipp Challenge.
Allt händer i Helsingborg Arena på fredag och lördag.
– Det är tre tävlingar som avgörs. På fredag är det kvaltävlingar för killar över 16 år, ungdomar i åldern 11–15 år och för tjejer över 16 år, samt final för ungdomsklassen. Det är världens största ungdomstävling, säger Filip Ljungberg på Air Wipp.
Tävlingarna på fredag startar klockan 13 och sedan håller man på i ett rasade tempot till klockan 20 på kvällen och det är fritt inträde hela dagen.
– I fjol var det cirka 100 killar som kvalade, ungdomarna och tjejerna har redan kvalat genom att skicka in sin video, förklarar Filip.
På ungdomssidan är deltagarna från USA och Europa. På dam- och herrsidan flyger man in från hela världen, bland annat USA, Japan och Brasilien.
För att nå finalen måste atleterna göra tre olika program som domarbedöms.
På en minut ska de snabbt och smidigt ta sig genom den specialuppbyggda banan på sitt eget unika sätt för att erövra titeln – världsmästare.
– De flesta brukar vara klara på 30 eller 45 sekunder, man orkar inte mycket mera. Och börjar du från kvalet har du tre olika rundor att tänka ut för att nå de sex sista platserna för att vinna. Så det gäller att imponera på domarna på rätt sätt, berättar Filip.
Så detta är en VM-tävling?
– Vi säger så för att det är världens största tävling, helt enkelt. Eventet Santorini Red Bull är jättestort, men de kör inte i år, så vi är den enda tävlingen av den här kalibern, säger Filip Ljungberg.
På lördag är det final för 18 killar och 18 tjejer. I vardera klassen är det sex finalister från förra året som är direktkvalificerade, samt tolv atleter som kvalat in på fredagen.
De stora namnen på herrsidan är fjolårssegraren i herrklassen, greken Dimitris Kyrsanidis, polacken Krystian Kowalewski, ukrainaren Alexander Titarenko och 17-åriga helsingborgaren Kevin Franzén. Kevin är tack vare finalplatsen i fjol direktkvalificerad till finalen på lördag och lite av publikens favorit.
Bland tjejerna är fjolårsvinnaren 14-åriga brittiskan Elise Bickley en favorit, tillsammans med amerikanskan Sidney Olton och fransyskan Lilou Ruel.
– Till lördag har det redan gått åt 1 000 biljetter och i fjol var det 2 500 inne på arenan. På fredag har jag ingen aning, det kan komma hur många som helst, säger Filip Ljungberg.
Tyvärr är prispengarna blygsamma, detta är ingen sport man blir rik på. Bästa dam och herre får 2 000 kronor vardera.
Mer information om tävlingen hittar man på www.awc.nu
Gå till toppen