Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Ida Ölmedal: Akademiens kris blev kvinnornas fall

Ida Ölmedal beklagar lundateologen Jayne Svenungssons avgång.

Jayne Svenungsson när hon 2017 höll sitt inträdestal vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Stockholm.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Ledamoten Jayne Svenungsson lämnar sin plats i Svenska Akademien efter bara ett år.
Det är inte ett helt oväntat besked.
Till skillnad från många akademikolleger har Svenungsson hållit en låg profil utåt under krisen, och avstår även nu intervjuer. Men i våras förklarade hon öppet varför hon röstat emot förslaget om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson. Hon tyckte inte att det var rättssäkert att fatta ett så drastiskt beslut baserat på den advokatutredning, med anklagelser om bland annat brott mot tystnadsplikten, som beställts av Sara Danius. Samtidigt argumenterade hon för en mer transparent akademi. Dessa två positioner var fullt förenliga, men svåra att nå ut med i ett mediedrama där ett gammalt mossigt Frostenson-läger ställdes mot den ljusets och öppenhetens akademi som Sara Danius sas företräda.
Läs också Lundateologen Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien
Sedan dess har majoriteten i Akademien, med den ständige sekreteraren Anders Olsson i spetsen och Nobelstiftelsen i ryggen, svängt. Först har de försökt förmå Frostenson att gå frivilligt, och nu ska hon prövas i ytterligare en utredning, mot en ny, striktare tolkning av stadgarna.
Svenungsson vände sig i våras mot bilden av konflikten som ”å ena sidan ett reaktionärt patriarkat, å andra sidan ett par djärva framåtsträvande kvinnor”. Och hennes avgång belyser detta: En kvinna slutar, efter att ha protesterat mot behandlingen av en annan kvinna, initierad av en tredje.
Alla tre har dock förlorat.
Det är faktiskt iögonfallande hur kvinnorna faller ifrån i Akademien. Tills nyinvalda Jila Mossaed tillträder i december är det en enda kvinna – Kristina Lugn – som kvarstår som aktiv. Förutom Svenungsson har sedan tidigare Sara Stridsberg hoppat av. Lotta Lotass och Kerstin Ekman var inaktiva sedan tidigare och ansökte om utträde när möjligheten öppnades i våras. Det är inte heller troligt att vi kommer att se vare sig Sara Danius eller Katarina Frostenson tillbaka på stolarna inom överskådlig tid. Peter Englund och Kjell Espmark skulle ha betydligt lättare att återvända. Den enda man som formellt utträtt under striden är Klas Östergren.
Hursomhelst är det beklagligt att lundateologen Svenungsson lämnar Akademien. När hon valdes in placerade hon sig som en som en teologiskt orienterad intellektuell i raden efter Torgny Lindgren, Birgitta Trotzig och Gunnel Vallquist. Det hade varit spännande att se hennes avtryck, inte minst i valen av Nobelpristagare.
I stället lämnar hon nu en vingklippt skara i Börshuset.
Gå till toppen