Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundateologen Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien

Jayne Svenungsson lämnar Svenska Akademien. ”Efter nogsamt övervägande har jag fattat beslutet att lämna min stol i Svenska Akademien”, meddelar hon i ett pressmeddelande.

Teologen Jayne Svenungsson utsågs till ny ledamot i Svenska Akademien 2017. Hon efterträdde författaren Torgny Lindgren på stol nummer nio.Bild: Björn Lindgren/TT
Efter mindre än ett år i Svenska Akademien väljer nu Jayne Svenungsson, professor i teologi vid Lunds universitet, att lämna.
Läs också Lundateologen som tar plats i Akademien
”Att jag lämnar vid just denna tidpunkt beror på att jag först velat försäkra mig om Akademiens fortlevnad och framtid genom att avlägga min röst vid de nyligen genomförda invalen. Det har alltså varit angeläget och meningsfullt för mig att vara med och bidra till Akademiens återuppbyggnad i kölvattnet av den kris som av en ödets ironi sammanföll med mitt inträde”, skriver hon i ett pressmeddelande.
Läs också Lista: Vem är vem i Akademien?
Jayne Svenungsson beskriver att det är en ”rad skäl” som ligger bakom hennes beslut.
”Jag ser därför fram emot att återvända på heltid till mitt arbete vid universitetet, där jag tror att mina krafter används på ett bättre sätt”, skriver hon.
Läs också Ny akademiledamot – men krisen "inte slut än"
Vidare skriver hon: ”Jag kan i nuläget inte ge några ytterligare kommentarer till mitt utträde.”
Fakta

Jayne Svenungsson

Född 1973 i Trollhättan. Började sina doktorandstudier i Lund 1998 och disputerade 2002. Under 2003-2015 var hon verksam vid universiteten i Uppsala och Lund, med forskningsvistelser i bland annat Heidelberg och vid Oxford.

2015 tillträdde hon en professur i teologi vid Centrum för teologi och religionvetenskap, Lunds universitet.

2017 valdes hon in i Svenska Akademien.

I november 2018 lämnade hon Svenska Akademien.

Gå till toppen