Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wallström: USA-valet uttryck för polarisering

Utrikesminister Margot Wallström (S) gläds över att många kvinnor valdes in i kongressen under det amerikanska mellanvalet. Men hon räds samtidigt det hårdnande debattklimatet i USA.

Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.Bild: Lars Larsson/TT
– Det är klart att det här är uttryck för att USA är ett väldigt polariserat land. Och det märktes tyvärr i valkampanjerna, med väldiga överdrifter och ett tonläge som inte var så trevligt alla gånger, säger Wallström om valresultatet.
Hon poängterar dock att det även finns mycket hon gläds över.
– I representanthuset har man aldrig haft så många kvinnor som man kommer att ha nu och det gäller även mångfalden, som nu blir mycket större med representanter från olika befolkningsgrupper.
Wallström tror inte att valet kommer få några större effekter för USA:s utrikespolitik, eftersom demokraterna inte har något betydande inflytande över det området. Hur samarbetet med Trump-administrationen kommer att fungera framöver vill hon inte spekulera för mycket kring.
– Där kan vi bara gissa. Det vi har upplevt de senaste två åren med president Trump har verkligen varit på gott och ont.
– Vi har ju haft en hel med varandra att göra, inte minst vad gäller Nordkorea och nu även med Jemen, så vi hoppas att det blir ett konstruktivt samarbete.
I förra veckan stod det klart att USA vill att fredssamtalen om Jemen bör hållas i Sverige, men det är oklart om det kommer att bli så.
– Jag vågar inte gissa, det möte som skulle ha hållits i Genève blev aldrig av, så vi kan bara se till att vi signalerar att vi är redo och förebereder oss på bästa sätt, säger Wallström.
Gå till toppen