Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Daisy Balkin Rung: Daisy Balkin Rung: "Tiden för alliansfrihet är över för länge sedan."

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) på besök hos svenska soldater under den stora Nato-övningen Trident Juncture 18 i Norge med sin norske kollega Frank Bakke-Jensen.Bild: Tomas Bengtsson/TT
En av Försvarsmaktens nya annonser lyder: ”Vi låter Sverige vara i fred”. Budskapet syns på bussar och torg över hela Sverige. För så är det. Ett lands försvarsmakt är den yttersta garanten för att upprätthålla fred och demokrati. Så borde det inte vara dags för oss i Sverige att skriva under på att Försvarsmakten faktiskt är en del av välfärden? För utan fred och demokrati går allt annat åt pipan och då kan vi se oss om efter bra och välfungerande skola, vård och omsorg.
Det är väl ingen som har missat att Sveriges försvar behöver mer pengar. Jo, kanske en och annan medlem i den tynande fredsrörelsen. De som fortfarande tror att vi kan samlas på festivaler och mana till kamp via dans och trumspel. Men så fungerar det inte i verkligheten. Ett lands främsta garant för att inte bli angripet är ett slipat och välutrustat försvar. Ett försvar med modern materiel och välövade soldater. Och övar gör vi, nu senast under övningen Trident Juncture 18 tillsammans med Nato och Finland.
Men övning i all ära, om det inte finns soldater som kan öva och bra materiel att öva med då blir det inte mycket till försvar.
Överbefälhavare Micael Bydén har vid ett flertal tillfällen efterlyst mer pengar. Och det är dags nu. På torsdag, den 15 november, ska budgetpropositionen läggas i riksdagen och vi är många som hoppas att den innehåller en rejäl ökning av försvarsanslagen. I Försvarsberedningens delrapport som presenterades i december 2017 slogs det fast att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Med en maktfullkomlig Vladimir Putin som Rysslands president borde våra politiker i alla läger dra öronen åt sig och förstå att det är allvar nu.
Det räcker dock inte med mer kronor och ören och övning på övning. För när det verkligen gäller, hjälper det inte att vi samövat med Nato och övriga länder. Ej heller att vi haft långa och intensiva förhandlingar med andra länders försvarsministrar. Inte ens garantier från USA:s försvarsminister James Mattis att Sverige inte skulle stå ensamt om Ryssland skulle anfalla oss. Inga halvmesyrer hjälper. Vi måste helt enkelt ta steget fullt ut och gå med i Nato. Tiden för alliansfrihet är över för länge sedan. Ensam är inte stark.
Sverige behöver inte mer isolationism. Ska vi freda våra gränser, vill vi fortsatt leva i ett demokratiskt land med ett välfärdssystem vi är stolta över, då måste vi också kunna skydda våra invånare till 100 procent. Och det gör vi genom att ge Försvarsmakten de pengar den behöver samt gå med i Nato.
Det kan aldrig sägas för ofta, men som någon av herrarna Bismarck, Brecht eller Mao påpekade: ”Ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans.”
Försvarsmaktens annons ”Vi låter Sverige vara i fred” är klockren. Med mer pengar och medlemskap i Nato.
Gå till toppen