Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemtjänsttvätt och byar i budgetförslag

Inget av alternativen till treklöverns budget innehåller några kronor och ören.

Den styrande treklöverns (L, M, MP) strama budget, med möjliga personalbesparingar 2019, gick som väntat igenom kommunstyrelsen på torsdagen.
S, SD och V har dock lämnat varsitt budgetförslag.
Läs också Efter de goda åren – nu väntar åtstramningar
Det gemensamma med de tre alternativa budgetförslagen är att de inte är några egentliga budgetar. Det vill säga: det saknas kronor och ören. Det handlar istället om ett antal yrkanden som partierna hoppas få igenom. Så gjordes även 2014, då S och V la ett gemensamt budgetförslag — till skillnad från i år.
En stram budget är föreslagen för Landskrona kommun 2019.Bild: Moa Dahlin
Socialdemokraternas budgetförslag är mycket likt årets valprogram med tre prioriterade områden: barn och utbildning, klimatåtgärder och omsorg. Ett 20-tal förslag finns med.
– Det är en presentation på hur vi vill att Landskrona ska vara, och inte något som vi kan genomföra på en och samma årsbudget, säger Jonas Esbjörnsson (S), kommunalråd.
De nya S-förslag Esbjörnsson nämner gäller alla landsbygden. S vill ta fram en vision om hur byarna ska utvecklas, och utreda behovet av idrottshallar i alla byar — inte bara Häljarp, som Socialdemokraterna lyft fram tidigare.
På klimatområdet vill partiet ta fram en plan för bättre kollektivtrafik i stan och i byarna.
S vill inte direkt avslå något i treklöverns budgetförslag. Däremot finns det underförstådd kritik mot de styrande, till exempel i att man vill göra biståndsbedömningen i omsorgen mycket mer generös.
Sverigedemokraternas budgetförslag är till stora delar ett försvar för en stram linje i budgeten, och en beskrivning av det ekonomiska läget. Det finns två konkreta egna förslag.
Dels vill SD utreda en upphandling av tvätt- och städtjänster inom hemtjänsten, så att hemtjänstpersonalen kan ägna mer tid till vård och omsorg.
Dels vill SD ha en rejäl genomlysning av socialtjänstens kostnader, där Landskrona ligger över genomsnittet i Sverige.
Vänsterpartiets förslag till budget är också väldigt likt valprogrammet. Inte heller Kikki Lenander (V), ersättare i kommunstyrelsen, pekar på något konkret nytt förslag, eller något som man vill avslå i treklöverbudgeten:
– Det är framför allt vägval vi gör, säger hon.
Där finns tidigare käpphästar som nolltolerans mot fattigdom och hemlöshet, samt att ruva upp den kommunala hyrespolicyn. Barn och unga samt miljö är andra prioriterade områden för V.
Skattehöjning föreslås varken av Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet — i alla fall inte till 2019, även om S och V inte vill utesluta det längre fram.
Centern kommer inte att lämna in något eget budgetförslag, uppger partiets enda fullmäktigeledamot Sven Svederberg.
26 november klubbar kommunfullmäktige Landskrona kommuns budget för 2019, med ekonomisk plan för 2020 och 2021.
Gå till toppen