Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftringens inträde i Skånska Energi oroar inte Klippans kommun

I över ett år har Klippans kommun förhandlat med Skånska Energi som äger tre vattenkraftverk i Rönne å. Att Kraftringen nu köper in sig i företaget bör inte sätta käppar i hjulet, tror miljöstrategen Tord Andersson.

Vattenkraftverket i Stackarp är ett av tre som Klippans kommun vill köpa av Skånska Energi.Bild: Niklas Gustavsson
Fritt vandrande fiskar och blomstrande fisketurism. Det är Klippan kommuns vision med Rönne å-projektet. För att nå dit har kommunen haft som ambition att köpa de tre kraftverk som stoppar flödet av fisk i Rönne å, riva ut dem och återställa åfåran där det är möjligt.
Kraftverken ägs av Skånska Energi som i sin tur fått ett föreläggande från länsstyrelsen om att öppna upp hål i kraftverken för att fisk ska kunna vandra längs hela ån.
Sedan ett år tillbaka har kommunen förhandlat med Skånska Energi om att få köpa deras vattenkraftverk och enligt Tord Andersson är man nu nära ett köp.
– Vi håller på att kolla på detaljer i avtalen nu och är väldigt nära en överenskommelse, säger han.
Att energibolaget Kraftringen nu köper in sig i företaget kom som en överraskning.
Läs också Kraftringen tar kontroll över Skånska Energi
– Ja, det är en nyhet för oss med, att det bli så. Vi har ju i stort sett daglig kontakt med ledningen för Skånska Energi, säger Klippans miljöstrateg Tord Andersson.
Det var under måndagen som det stod klart att Kraftringen köper in sig i Skånska Energi med 63 procent av aktierna. Därmed blir det kommunala Lundabolaget, som även äger elnätet i Klippan, majoritetsägare men de når inte de 90 procent som krävs för att tvångsinlösa och köpa hela företaget.
Enligt Kraftringens pressansvarige Mattias Brage är det för tidigt att säga vilket intresse företaget har för att även ta över de tre kraftverken i Rönne å.
– Vi behöver först bli klara med affären och se till att allt löper på. Vi ser såklart ett stort intresse, men ser inga omedelbara förändringar i närtid, säger han.
Miljöstrateg Tord Andersson tror inte att köpet kommer påverka Klippans kommuns diskussioner med företaget.
– Inte vad vi kan se nu utan vi fortsätter vårt arbete med förhandlingarna, säger han.
Gå till toppen