Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Morgonpremiär för nytt IT-nätverk drog fullt hus

Få kvinnor söker sig till IT-branschen. Än färre stannar kvar. Emelie Nilsson Sträng hoppas ändra på det. Premiären för nätverket Techella, som vänder sig till branschkvinnor i nordvästra Skåne, drog fullt hus.

Emelie Nilsson Sträng vill medverka till att fler kvinnor tar plats och stannar i IT-branschen och har skapat nätverket Techella, som hade en första träff på torsdagsmorgonen.Bild: Britt-Mari Olsson
Torsdag morgon, 60 personer äter frukost och samtalar med nya och gamla bekantskaper på Mindpark i Helsingborg. De har kommit för att Techella kallat. Det nyskapade nätverket vill samla kvinnor som arbetar med IT i olika former – allt oftare benämnd tech – en betydande bransch som har svårt att locka och behålla kvinnor. Idag är 20 procent av de anställda kvinnor.
– Varför är det så? Och vad är det som gör att så många lämnar innan de fyllt 45? Jag har brottats med de här frågorna länge och idén till Techella föddes tidigt. Nu har jag fått möjlighet att omsätta den på riktigt, säger Emelie Nilsson Sträng.
Hon har arbetat närmare tio år i branschen, bland annat på Smart Refill i Helsingborg. Efter att ha slutat där tidigare i år valde hon att satsa sina krafter på Techella.
Det finns och har funnits andra nätverk med liknande inriktning.
– Men mycket är baserat i Malmö och Lund och jag vill skapa ett fristående nätverk, som brinner för branschen och tjejerna i nordvästra Skåne, även om jag absolut inte ogillar killar, det är viktigt att framhålla.
Nätverket ska ordna föreläsningar, träffar och andra evenemang och samtidigt bidra till utbyte medlemmar emellan.
– Kontinuiteten är viktig. Vi ska ha minst fem större events varje år och några AW-träffar däremellan.
Intresset är stort. Premiären på torsdagsmorgonen drog fullt hus.
Vad hoppas du och vill för framtiden?
– Jag vill hitta vägar för att få kvinnor i nordvästra Skåne att stanna i branschen, kanske genom att fler blir peppade och får vägledning och uppmuntran. Det andra – och långsiktiga – målet är att försöka ändra på utbildningarna till yrkena inom branschen. Det måste bli enklare att läsa tekniska utbildningar.
Men vad är det som gör att många kvinnor slutar?
– Jag har inte svaret, men nu får jag kanske möjlighet att få det.
Eva Hansson tycker det är viktigt att kvinnor i IT-branschen träffas i sammanhang om Techella. Själv har hon arbetat med systemvetenskap sedan 1990-talet.Bild: Britt-Mari Olsson
Eva Hansson var en av de 60 som gästade torsdagens premiär.
– Jag har själv arbetat med systemvetenskap sedan 1990-talet och kände mig länge ensam som tjej i branschen, men nu börjar det komma allt fler.
Vad har det inneburit att vara en av få?
– Det gör att man får vara lite tuffare, det har kanske funnits en tro att det ska vara skillnad i kunskap mellan tjejer och killar.
Hon tycker att det är bra med sammanhang som Techella.
– Det är viktigt att träffas, sedan får vi se vad resultatet blir av just det här sammanhanget. Jag tänker att jag ska fortsätta vara med, det är inte så ofta det finns möjligheter till det här i Helsingborg, mycket sker annars i Malmö.
Sara Therup och Karin Aspemar hoppas att det nya nätverket kan bidra med inspiration och gemenskap.Bild: Britt-Mari Olsson
Karin Aspemar och Sara Therup från Avensia är inne på samma linje. De arbetar som projektledare med e-handelslösningar.
– Vi vill vara med och uppmuntra ett initiativ som detta, som kan bidra med inspiration och gemenskap och kanske stärka Helsingborg som IT-stad, säger Sara Therup.
Karin Aspemar fyller på:
– Vi kommer att fortsätta försöka delta, det är enklare när det är träffar här i Helsingborg än nere i Malmö.
Gå till toppen