Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Shoppingturismen ökar i Skåne

En tredjedel av de utländska turisterna som reser till Skåne gör det i syfte att shoppa. Läget, med Öresundsbron och närheten till Köpenhamn, hjälper till att locka besökare över Öresund.

Katrin Stjernfedlt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, var på plats på AB Småland i Malmö där när Svensk Handel presenterade sin rapport om shoppingturism.Bild: Lars Brundin
Shoppingtursimen ökar såväl nationellt som lokalt. Svensk Handels nya rapport visar att utländska besökare spenderade 63 miljarder kronor i svenska butiker förra året.
Läs mer: Turister shoppar för miljarder i Sverige
I Skåne står danskar och tyskar för majoriteten av turistbesöken. Därefter följer besök från Nederländerna, Storbritannien och Polen.
Den aktuella valutakursen gör det mycket förmånligt för danskarna att handla i svenska kronor. De köper ofta godis, choklad och alkoholfria drycker, som oavsett växelkurs är billigare här jämfört med i Danmark. Men de köper även sådant som nödvändigtvis inte är mer prisvärt här.
– Väl på plats har de en normal konsumtion, även om de också passar på att köpa sådant som är billigare, säger Lars Kungberg.
Att danska besök är vanliga, och ofta sker i shoppingsyfte, märks till exempel genom att det vanligaste sökordet som leder in till malmocity.se är "åbningstider".
Just Malmö är också ett av de mest välbesökta turistmålen. På restauranger är det numera en självklarhet att menyn finns på flera språk. Och medan det förr var svårt att hitta ett vykort med Turning Torso som motiv, finns det idag gott om souvenirer att få tag på, berättar Pia Sandin, vd för Malmö Citysamverkan.
Representanter från skånsk turism och handel fick ge ett lokalt perspektiv på turisthandeln i Skåne. Pia Sandin, vd Malmö Citysamverkan, gav ett Malmöperspektiv på shoppingturismen.Bild: Lars Brundin
Efter varje sommar får butiker frågan hur många danskar kunder de haft, i år svarade 47 procent att de haft fler danskar jämfört med förra året.
– Danskarna handlar generellt för lite högre belopp i snitt och också dyrare varor. Samtidigt är de väldigt prismedvetna, även om de har valutan, även om åker hit i reatider så drar de sig inte för att be om ytterligare rabatter eller förhandla. De uppskattar service, men vill handla i fred, säger Pia Sandin, men påpekar att hon generaliserar lite.
Den ena gruppen gör research och vet vad de vill ha, det är inte ovanligt att butiker rapporterar kvitton på 10 000 kronor eller mer. Den andra gruppen är mer ute efter "gott hygge" med restaurangbesök och upplevelser, men handlar också.
– Det är mer etablerat hos danskar att Malmö är en trevlig dagsdestination att ta sig till, säger Pia Sandin.
De uppskattar stadens storlek som både ger ett brett utbud, men fortfarande är gångvänligt.
Vanligast är det att turisterna handlar i stadskärnorna. I Malmö är besök i city vanligare än shopping på till exempel Emporia eller Triangelns köpcentrum.
Gå till toppen