Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SSU-medlem lämnar efter antisemitiskt inlägg

En person i SSU Malmö har fått lämna sitt förtroendeuppdrag efter att ha delat ett antisemitiskt inlägg. Samtidigt visar en granskning att SSU Malmös ordförande bjudit in en föreläsare ur den salafistiska miljön.

Kvällsposten har hittat flera exempel på delning av våldsbejakande och antisemitiska inlägg i en granskning av medlemmar i SSU Skåne. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Predikanten Hussein Hamad bjöds in till ett samtal om religionens plats i samhället förra året, skriver Kvällsposten. Terrorforskaren Magnus Ranstorp beskriver honom som "en framträdande föreläsare i den salafistiska miljön".
– Jag har aldrig hört talas om att han stod för radikala åsikter förrän nu. Hade jag vetat det skulle SSU Malmö självfallet inte bjudit in honom, säger Tiba Awni, ordförande i SSU Malmö, till tidningen.
Hon understryker också i ett pressmeddelande att Hamad tidigare föreläst på många skolor och att hon själv hört honom på ett evenemang i Malmö stads regi och då inte uppfattat att han hade radikala salafistiska åsikter.
Under ett styrelsemöte i SSU Malmö under onsdagskvällen diskuterades både denna inbjudan och en annan förtroendevald medlems delning av ett antisemitiskt inlägg på Facebook. Det ledde till att personen nu lämnar sitt uppdrag, rapporterar SVT Skåne.
Enligt Kvällsposten, som granskat 33 medlemmar i SSU Skåne och deras aktiviteter på sociala medier, finns flera exempel på delning av våldsbejakande och antisemitiska inlägg.
SSU skriver i ett pressmeddelande att man vidtagit åtgärder mot de personer som nämns i artikeln, och stängt av dem under tiden som förbundet granskar uppgifterna.
"Om det stämmer att förtroendevalda i SSU Skåne har agerat på ett sätt som strider mot våra värderingar kommer vi agera resolut emot det", säger Andrea Törnestam, SSU:s förbundssekreterare, i pressmeddelandet.
Gå till toppen