Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Elina Pahnke: Stormzy öppnar universitetets portar för svarta elever

Men flera dörrar förblir stängda, skriver Elina Pahnke.

Grime-artisten och rapparen Stormzy.Bild: Joel Ryan
Raquel Hardy tänkte inom några minuter efter att hon stigit in på college: ”de här ungdomarna är fria”. Hon såg hur de satt obrydda på golvet, lämnade sina ryggsäckar bortom synhåll trots att de innehöll nya Macbooks.
Hon är en av intervjupersonerna i avsnittet ”Three miles” av podcasten ”This American life”. Three miles, en knapp halvmil, syftar på avståndet mellan Raquels skola, en kommunal skola med främst afroamerikansk arbetarklass och Fieldston, en privatskola som kostar eleverna 43 000 dollar per år.
Raquel och hennes dåvarande pojkvän Jonathan Gonzales lyckas med det ovanliga; de får varsitt stipendium och börjar på college.
Men stipendiet är otillräckligt. När Jonathan anländer läser han listan över kurslitteratur och får panik, han har inte råd att köpa böckerna. Han går till lektionerna, medveten om att han sticker ut som den enda svarta personen i klassen och börjar skämmas eftersom bristen på böcker gör att han dyker upp oförberedd. Han vågar inte fråga någon, halkar efter och slutar att dyka upp.
Nyligen meddelade den brittiska rapparen Stormzy att han ska betala universitetskostnaderna för två brittiska ungdomar, som annars inte haft råd att studera vidare. För de som får stipendiet öppnas en första dörr. Sedan väntar flera stängda.
Det blir tydligt genom den svenska universitetsvärlden att det krävs en mer omfattande förändring för att universitetet ska tillgängliggöras. Här domineras utbildningen också av vit över- och medelklass, trots att den i teorin ska vara gratis.
Jonathan hoppade av college till slut. Och Stormzy som nu ska betala Cambridgeutbildningen för två personer fick först ett smakprov på universitetets slutna värld: Oxford tackade nej till hans erbjudande om att betala utbildningen för två svarta studenter.
Gå till toppen