Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Vårdcentral missade hjärtfel – kvinna svävade i livsfara

En läkare under utbildning på vårdcentralen kollade lungor men tog inget EKG. Hjärtfelet upptäcktes därför först när kvinnan kom till akuten.
Nu lex Maria-anmäler Region Skåne händelsen.

Förra hösten sökte äldre kvinna till sin vårdcentral i Helsingborg för att hon var mer andfådd än vanligt. En läkare under utbildning undersökte kvinnan, tog blodprov, kollade pulsen och bokade lungröntgen, som inte visade något fel. Hon fick remiss till sjukgymnast och datortomografi av lungorna.
Efter en månad kände sig kvinnan sämre och åkte till akuten. Hon hade blivit ännu mer andfådd och gått upp i vikt, vilket kan tyda på vätska i kroppen av hjärtsvikt. På akuten togs genast EKG som visade hjärtblock av en allvarlig typ som kan vara livsfarligt. Hon lades in och fick pacemaker. Först efter tio dagar blev hon utskriven.
Både patienten själv och Region Skåne har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I regionens lex Maria-anmälan står att kvinnan troligen hade hjärtblock redan på vårdcentralen. Om det hade upptäckts då, hade den allvarliga risken för kvinnans liv kunnat avvärjas tidigare och hon hade sluppit den långa sjukhusvistelsen.
I sjukvårdens egen utredning står att kvinnans puls var låg på vårdcentralen, men hur låg angavs aldrig. Inte heller togs EKG. Läkaren under utbildning kontaktade sin handledare men de diskuterade inte om kvinnans problem kunde bero på annat än lungorna.
Nu är läkaren färdig specialist i allmänmedicin men jobbar inte kvar i Region Skåne. I regionens primärvård ska informationen spridas för att undvika liknande händelser. Ivo ska nu utreda och bedöma om dessa åtgärder är tillräckliga.
Gå till toppen