Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Frostenson får vittna för kulturprofilen

Kulturprofilen dömdes i tingsrätten till två års fängelse. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Katarina Frostenson tillåts vittna i rättegången mot den så kallade kulturprofilen när fallet tas upp i hovrätten på måndag, rapporterar Dagens Nyheter.
Det är försvaret som har kallat Frostenson, som är poet och ledamot i Svenska Akademien, och som har nära kopplingar till kulturprofilen. Kulturprofilens försvarsadvokat Björn Hurtig vill att Frostenson ska höras om kulturprofilens "personlighet och karaktär".
Både kammaråklagare Christina Voigt och målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz har motsatt sig vittnesmålet, med hänvisning till att det bland annat skulle utgöra karaktärsbevisning, något som inte är vanligt vid svenska rättegångar. Massi Fritz har skriftligt framfört till hovrätten att "vittnesmålet helt saknar betydelse för hovrättens prövning,” skriver DN.
I början av oktober dömde Stockholms tingsrätt kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Mannen, som nekar till anklagelserna, stod åtalad för två våldtäkter som enligt åtalet ska ha skett 2011, men friades i det ena fallet. Alla parter överklagade domen till hovrätten.
Fakta

Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen som har nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol men kvarstår formell som ledamot.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljas Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 6 september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

Den 24 september beslutar Stockholms tingsrätt att häkta kulturprofilen på sannolika skäl misstänkt för ett fall av våldtäkt.

Den 1 oktober döms kulturprofilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt.

Den 5 oktober väljs poeten Jila Mossaed och juristen Eric M Runesson in som nya ledamöter i Akademien.

Den 19 oktober väljs litteraturprofessorn Mats Malm in som ny ledamot i Akademien.

Den 24 oktober meddelar Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i en TT-intervju att stol 13 troligen kommer att stå tom hela året ut.

Den 7 november meddelar ledamoten Jayne Svenungsson att hon även hon lämnar Akademien.

Gå till toppen