Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Illaluktande utsläpp i Mörarpsbäcken

En kväljande doft har den senaste veckan spridit sig över stationsområdet i Mörarp. Stanken kommer från ett utsläpp i bäcken som rinner genom byn.

Stanken från det sörjiga bäckvattnet är påtaglig.Bild: Sven-Erik Svensson
En dryg vecka har gått sedan miljöförvaltningen nåddes av de första rapporterna om att bäcken genom Mörarp var förorenad. På fredagen låg en mjölkliknande hinna över det stilla bäckvattnet under bron vid korsningen Konduktörsgatan/Villagatan.
Såväl miljöförvaltningens som NSVA:s personal har i veckan varit på plats i Mörarp för att hitta en förklaring till föroreningarna i bäcken. Misstankar finns om varifrån utsläppet kommer men teorin var på fredagseftermiddagen fortfarande inte bekräftad.
Uppgiften att hitta källan kompliceras av att bäcken mynnar ner i en kulvert strax söder om Mörarp och delar sig på flera platser.
– Vi tror att det handlar om ett utsläpp av näringsrikt material någonstans uppströms. Att vattnet har färgats vitaktigt kan bero på att det bildats alger i bäcken, säger miljöinspektör Annika Molin.
Utsläppet har inte lokaliserats med säkerhet och enligt Annika Molin går det inte att slå fast att det handlar om ett utsläpp i Mörarpstrakten.
– Det vet vi inte, det kan vara ett utsläpp på längre avstånd än så, säger hon.
Annika Molin hade på fredagen inga uppgifter om hur utsläppet påverkat fisk och djurliv i bäcken. Tillgången på öring, som har sin lekperiod under hösten, är vanligtvis god i bäcken.
Några formella misstankar om miljöbrott finns inte och någon polisanmälan har inte gjorts.
Gå till toppen