Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

En död i misstänkt IS-dåd i Melbourne

En person har dödats och minst två har skadats i Melbourne, Australien, sedan en man i bil kört på människor och sedan gått till angrepp med kniv. Polisen utreder attacken som ett terrordåd. Gärningsmannen sköts av polis och avled senare.

Den utbrända bilen på attentatsplatsen i Melbourne.Bild: James Ross/AP/TT
Kaos bröt ut när en bil under eftermiddagens rusningstid plötsligt körde in i en folkmassa på gatan Bourke Street i centrala Melbourne. Föraren ska sedan ha kastat in något föremål i baksätet på bilen, där det låg gascylindrar. Sekunder senare hördes smällar och bilen började brinna kraftigt, rapporterar australiska Sky news. Därefter gick mannen till angrepp med kniv.
Polisen bekräftar att en person avlidit och att ytterligare två vårdas efter knivhugg. Den ena personen är allvarligt skadad medan tillståndet för den andra är stabilt, säger en talesperson från Royal Melbourne Hospital till tidningen Sydney Morning Herald.
Ett filmklipp som påstås vara från brottsplatsen och som sprids i sociala medier visar hur en man gör utfall med kniv mot poliser, innan han blir skjuten. Mannen fördes till sjukhus med livshotande skador, och avled senare, rapporterar Reuters med hänvisning till polisen.
– Vi behandlar det definitivt som en terrorhändelse, säger Graham Ashton vid polisen i delstaten Victoria.
Extremistgruppen IS har via sin propagandakanal Amaq tagit på sig dådet, enligt Reuters.
Vittnet Meegan May säger att hon var satt på en spårvagn som stannade till.
– Sedan hörde jag någon skrika "han har en kniv". Och en liten stund efteråt hörde jag en smäll som lät som ett pistolskott, säger hon till ABC.
Händelsen fick polisen i Melbourne att för första gången dra igång sitt antiterror-system. Det är högtalare som spelar upp en larmsignal och varnar människor som befinner sig i området.
I december 2017 skedde ett liknande dåd i Melbourne. Då dödades en 83-årig man när en gärningsman avsiktligt körde in i en folkmassa med sin bil. Ett 20-tal personer skadades.
Fakta

Tidigare dåd i Australien

21 december 2017: Omkring 20 personer skadas då en stadsjeep plöjer in i en folkmassa i centrala Melbourne.

5 juni 2017: En person skjuts till döds och en annan tas som gisslan i Melbourne. Polisen dödar gärningsmannen.

20 januari 2017: En bil kör in i fotgängare i Melbourne. En tioårig flicka, ett spädbarn och fyra vuxna dödas, omkring 30 personer skadas.

15-16 december 2014: En IS-inspirerad man tar 17 personer som gisslan på ett kafé i Sydney. Gisslantagaren och två personer i gisslan dödas efter 16 timmar.

Gå till toppen