Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Rönnegymnasiet satsar på dansutbildning

Från och med nästa läsår hoppas Rönnegymnasiet kunna erbjuda en utbildning med dans och teoretiska ämnen för elever som vill gå på estetprogrammet.

I Dansfabrikens lokaler är det tänkt att eleverna som väljer dans på estetprogrammet ska träna på schemalagd skoltid.Bild: Niklas Gustavsson
Många kommuner och skolor har de senaste åren lagt ned hela eller delar av estetprogrammen på olika gymnasieskolor.
I Ängelholm gör man tvärtom när det gäller Rönnegymnasiet.
– Vi vill utveckla vårt estetprogram med en utbildning för de ungdomar som vill satsa på studier och dans, säger Marcus Ek, gymnasiechef i Ängelholm.
Han hoppas att minst 12-15 elever, helst fler, börjar på den nya utbildningen som ska dra igång i augusti nästa år.
– Utbildningen är högskoleförberedande för de elever som väljer att gå den. Vi hoppas att intresset ska vara stort. Ju fler som vill gå utbildningen desto roligare är det, säger Marcus Ek.
Tanken på utbildningen väcktes av bland annat Karin Magnusson, rektor för estetprogrammet på skolan.
Rönnegymnasiet i Ängelholm utökar sitt estetprogram med dans för de elever som vill ha både teoretiska studier med dans på schemat.Bild: Kristian Nilsson
Eleverna som blir antagna på programmet får ett antal schemalagda timmar dans varje vecka.
– Att vi ville satsa på detta beror på att dansen är så stor i Ängelholm. Det är flera hundra ungdomar som varje vecka dansar på sin fritid. Vi har förstått att intresset för en sådan utbildning är stort i och omkring Ängelholm, säger Marcus Ek.
När den här utbildningen kommer igång behöver inte elever pendla eller flytta till andra orter för att kunna dans på skolschemat.
Tanken är att skolan ska samarbeta med Dansfabriken, som har stora fina lokaler.
– Vi har möjlighet att ta emot de här eleverna som ska dansa under skoltid, då inte våra fina träningslokaler är lika bokade som under kvällar och helger, säger Sofie Hofvendahl, verksamhetschef på Dansfabriken.
– Det är väldigt roligt för Dansfabriken att skolan vill samarbeta med oss. Dansutbildningen ger ungdomarna inte enbart dans, utan också kondition, koordination och bättre självförtroende. Kan vi bidra med detta så är jag väldigt glad, fortsätter hon.
"Dansutbildningen ger ungdomarna inte enbart dans utan också kondition, koordination och bättre självförtroende", säger Sofie Hofvendahl verksamhetschef på Dansfabriken.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen