Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen mer önskekost i Bjuvs skolmatsalar

Bara specialkost med läkarintyg godkänns när fler och fler vill ha annan mat.

Mat för allergiker måste separeras under både tillagning och servering. Men allt fler har andra skäl till att vilja ha särskild skolmat.Bild: Hussein El-alawi
I Bjuvs kommun har mellan 15 och 20 procent av eleverna särskild skolmat. Det handlar både om specialkost på grund av allergier och överkänslighet, och om så kallad önskekost som beviljats på lösare grunder.
Men när allt fler bad att få annan mat än de två rätter som normalt serveras började kostenheten se problem med att få lokaler och personal att räcka till. Nu har frågan lyfts till barn- och utbildningsförvaltningens ledning som är beställare av maten som kostenheten levererar. Resultatet blev att läkarintyg i fortsättningen är det som gäller.
Kostchef Rikard Gustafsson menar att huvudregeln hela tiden varit att specialkost beviljas på grund av exempelvis glutenintolerans eller allergier. Det är vad lagen kräver.
– Man har tullat lite på regeln och varit snäll eftersom man vill ge hög service. Det är fantastiskt att man kunnat göra det, men när det växer från 10 till kanske 60-70 portioner med olika mat så är vi uppe i ett antal som vi inte kan hantera utan ökade resurser, säger han.
Förändringen har väckt reaktioner och diskuterades flitigt i lokala Facebookforum den gångna veckan. Där har även frågor kommit upp om hur det blir med religiösa skäl till separat kost, där det vanligaste är elever som avstår från fläskkött.
Men i Bjuv har man anpassat den vanliga kosten så att det passar även dem, säger Rikard Gustafsson.
– Det har inte varit något problem. Vi har inte så ofta fläsk på menyn och vi har alltid minst två rätter man kan välja på, varav en är vegetarisk.
Han tror att i stort sett alla kommuner står inför liknande ställningstaganden.
– Önskekoster och specialkoster ökar lavinartat i hela Sverige.
Gå till toppen