Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Jättetalangens nya grepp för att nå VM

En större roll i SDHL har höjt egna kravribban. Nu har Sofie Lundin tagit hjälp av en mental tränare för att nå VM i vår.

"Det är VM jag vill vara med på, någonting annat finns inte", säger Sofie Lundin, som är fostrad i Jonstorp och spelar med Djurgården i SDHL.Bild: Bildbyrån
Jonstorpsfostrade Sofie Lundin är bara 18 år, men är redan inne på sin tredje säsong med Djurgården i SDHL. På meritlistan finns bland annat ungdoms-OS, tre JVM-turneringar och ett SM-guld.
Den här säsongen vill forwarden ta ytterligare kliv – och förutsättningarna finns.
– Jag får spela mycket och får stort förtroende från tränarna. Den biten kan jag inte klaga på, det är verkligen utvecklande.
Hur har SDHL utvecklats som liga sedan din debut?
– Framförallt har den blivit jämnare. Innan var ett eller två lag överlägsna, men nu kan alla lag slå alla, säger Sofie Lundin.
Djurgården hade en tung start på säsongen, men har rest sig och vunnit tre raka och ligger sexa i tabellen.
Sofie Lundin berättar att hon tar större plats i Djurgårdens omklädningsrum nu, där många unga spelare kommit in jämfört med förra säsongen.
– Det har gått upp och ner för mig. Jag har gjort lite poäng, men haft svårt att sätta dig pucken. Det sitter väldigt mycket i huvudet, jag spelar inte med samma självförtroende som i slutet av förra säsongen. Nu har jag börjat jobba med en mental tränare för att bli bättre i den delen.
Hur funkar det?
– Han jobbar med laget också, men jag gillar mest när man sitter själv och snackar med honom. Det är skönt att prata ut och få tips kring hur man ska tänka inför matcher och få bort de negativa tankarna.
Med förtroende kommer ansvar. Sofie Lundin jobbar för att hålla sin egen, höjda kravribba på en rimlig nivå.
– Det är klart jag har högre krav på mig själv den här säsongen, problemet är att de blir för höga ibland. Jag kan aldrig vara riktigt nöjd med min prestation utan vill alltid göra bättre ifrån mig. Det är både positivt och negativt, det driver mig framåt men samtidigt blir jag ofta besviken. Det gäller att hitta en balans där.
Sofie Lundin har bestämt sig för att spela collegehockey i Ohio. Om det blir antingen nästa år eller 2020 är inte klart ännu, men ett stort mål närmare i tiden är vårens VM-turnering med Damkronorna.
Landslaget är samlat nu och Sofie Lundin, som debuterade där i början av säsongen, var reserv i den här truppen.
– Förbundskaptenen berättade att hon ville testa andra spelare den här gången. Det är VM jag vill vara med på, någonting annat finns inte. Det är mitt största mål den här säsongen, säger Sofie Lundin.
Gå till toppen