Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Himlen har fått en ängel till"

In i det sista arbetade tusentals människor mer eller mindre dygnet runt med sökandet efter den försvunne tolvåringen i Falkenberg. Men på fredagseftermiddagen släcktes hoppet. I helgen håller Falkenbergs kyrka öppet för sörjande människor som behöver stöd. – När ett barn förolyckas är det alltid meningslöst, säger prästen Bertil Göranzon.

Tända ljus och hälsningar på Stortorget i Falkenberg.Bild: Thomas Johansson/TT
På Stortorget i Falkenberg har en spontan minnesplats bildats för att hedra den tolvårige pojken som polisen säger med största säkerhet har hittats död. Där finns tända ljus, godis och mjukisdjur. Denna gråa höstdag har någon lämnat ett brev med texten: "Himlen har fått en ängel till".
Under hela helgen kommer Falkenbergs kyrka att hålla öppet för människor som vill tända ljus, sörja och söka stöd. Ett 70-tal personer besökte kyrkan under fredagen, berättar diakon och områdeschef Anki Lidén.
– Under dagen hade vi hopp in i det längsta. På kvällen när vi nåddes av polisens besked så blev det naturligtvis väldigt sorgset. Både vår personal och människorna som kom var väldigt tagna, säger hon till TT.
Vid kyrkan råder en lugn stämning under lördagsförmiddagen. Människor kommer in i kyrkan. Sätter sig en stund i stillhet. Många väljer att tända ett ljus. Prästen Bertil Göranzon har pratat med ett par personer som behövde stöd. Han säger att händelsen har väckt existensiella frågor.
– Det här väcker en del frågor kring mening. En sådan här händelse är det omöjligt att se någon mening kring. När är ett barn förolyckas är det alltid meningslöst, säger han.
Den döda personen som hittades i vattnet vid Hertings kraftstation vid Ätran har inte fullt ut identifierats, men polisen säger att det med största sannolikhet är tolvåringen. Nu avvaktar polisen den rättsmedicinska undersökningen som troligen inleds på måndag.
Förundersökningen om människorov, som upprättades för att polisen skulle kunna genomföra olika utredningsåtgärder, fortsätter. Men det har inte framkommit någonting mer som tyder på att det har skett ett brott.
– Utredningsinsatsen fortgår. Vi har fått in föremål och gjort en del fynd som vi väntar på analyssvar på, och så kommer det att hållas en del kompletterande förhör. Så det kommer att vara ganska mycket aktivitet under dagen, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.
Falkenbergs kommun kommer också arbeta för att stödja de personer som deltagit sökandet och behöver hjälp. Även skolorna kommer att erbjuda stöd till eleverna när de kommer på måndag.
Under de här dagarna har företagare, privatpersoner och föreningar ställt upp med mat, värmeaggregat, kläder – ja, allt möjligt som kunde underlätta sökandet. Mitt i sorgen känner sig Mari-Louise Wernersson (C), kommunstyrelsens ordförande, både rörd och stolt över engagemanget.
– I det kallare och hårdare klimatet som råder nu där människor ställs mot varandra, så gör vi någonting helt annat. Det har varit helt fantastiskt med alla människor som ställt upp mangrant med en glöd i ögonen för att ge sig ut och leta. Jag tror att vi har stärkt den känslan som finns här i Falkenberg, känslan att vi behöver varandra, säger hon.
Gå till toppen