Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Operastjärna kommer till Helsingborgs konserthus

En av vår tids största sångare, Peter Mattei, kommer till Helsingborgs konserthus onsdagen 21 november. Tillsammans med pianisten Lars David Nilsson framför han Schuberts stora sångcykel ”Die Winterreise”.

Peter Mattei. Arkivbild.Bild: Sven-Erik Svensson
Enligt kritikerna är Peter Mattei sångaren med Sveriges mest förförande manliga röst i världen sedan Jussi Björling.
”Die Winterreise” består av 24 sånger komponerade av Franz Schubert efter dikter av Wilhelm Müller.
De handlar om kärlek och utanförskap och räknas till musikhistoriens mest berömda och krävande sångcykler.
Under Sverigeturnén har deras framförande hyllats av såväl publik som musikkritiker. Tobias Lund skrev i HD och Sydsvenskan efter konsert på Malmö Live den sjätte oktober, ”Århundradets Winterreise”.
Framförandet i Helsingborgs konserthus blir deras avslutande konsert.
Peter Mattei är en starkt lysande stjärna på operahimlen.
Med framträdanden på prestigefyllda scener som Metropolitan i New York, Covent Garden i London och Opéra National de Paris har den Luleåbördige barytonen i ett drygt decennium befunnit sig i det absoluta toppskiktet av sångare.
Peter Mattei debuterade som Nardo i La finta giardiniera på Drottningholms slottsteater 1990. Sitt internationella genombrott fick han 1994 som Don Giovanni i Mozarts opera med samma namn vid Scottish Opera i Glasgow.
Mattei sjunger även på konsertscenerna och har framträtt med exempelvis Berlinfilharmonikerna, London Symphony Orchestra, Boston Symphony Orchestra, under ledning av de största dirigenterna.
Sin debut på Metropolitan Opera i New York gjorde han 2002. På Metropolitan är han sedan dess en återkommande sångare som deltagit i många av de föreställningar som direktsänds via biografer i hela världen.
Peter Mattei är född i Piteå men uppväxt i Gamlestaden utanför Luleå. 1958 kom pappa Davide Mattei, sjungande mosaikläggare från norra Italien, till norra Sverige. När han på ett café i Piteå träffade den sjungande norrländskan Margit uppstod ljuvaste musik.
”Det sjöngs jämt hemma när jag var barn. Pappas repertoar omfattade allt från neapolitanska visor till 'Volare'. Mamma sjöng svenska skillingtryck och 'Man ska leva för varandra'”, har Peter berättat i en tidigare intervju i Helsingborgs Dagblad.
2013 släppte han albumet ”Once In My Life” med bland annat Sinatra-sånger som är hans hyllning till ”the American Songbook”.
”Sinatra har följt mig hela livet och nu ­äntligen gör jag det här. Väljer och vrakar och sätter ihop melodierna precis som jag vill ha dem. For once in my life. Men lite förvånad blev jag nog att röst­en blev så fri. Och jag har nog aldrig någonsin haft så kul med någonting. Det var ren lycka!” berättade Peter i stor DN-intervju för några år sedan.
Gå till toppen