Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Helsingborgare prisas som Sydsveriges främsta entreprenör

Hårvårdsföretaget Maria Nila AB med bas i Helsingborg växer kraftigt. Marcus Wikström är vd i det familjeägda företaget. På måndagskvällen utsågs han till södra Sveriges främste entreprenör.

Marcus Wikström utsågs till södra Sveriges främste entreprenör på måndagskvällen.Bild: Teodor Axlund/EY Entrepreneur of the year
Det har hänt mycket i Maria Nila AB de senaste åren. 2012 ställdes mycket i företaget på sin spets efter en misslyckad lansering och företaget gick med förlust.
Marcus Wikström beslöt då att samla medarbetarna och satsa på nya produkter som låg i tiden – vegansk hårdvård.
Satsningen har burit frukt. Omsättningen har ökat samtidigt som marginaler, resultat och antalet anställda också växt. 2017 omsatte företaget 197 miljoner kronor med ett rörelseresultat, EBIT, på 30,4 miljoner kronor och 55 anställda.
Maria Nila AB fortsätter att expandera. Under 2018 har företaget flyttat in en helt ny anläggning i Helsingborg och ser fram emot en lansering i Nordamerika under nästa år.
Utvecklingen har fått uppmärksamhet och Marcus Wikström var en av tio entreprenörer i regionfinalen av Entrepreneur of the year. På måndagskvällen blev det klart att han tog hem deltävlingen och nu går vidare till riksfinalen i Stockholm i slutet av januari.
"Med ett innovativt tänk och ett driv utan dess like har Marcus Wikström gått i bräschen för utvecklingen av en hel bransch", skriver juryordförande Mia Rolf i ett pressmeddelande.
Flera aktörer prisades i regionfinalen:
Tekla Acs med Aim Apparel AB, som utformar och säljer träningskläder, tog hem utmärkelsen Årets kvinnliga stjärnskott.
Christian Jansson med Godsinlösen Nordic AB, som arbetar med återvinning grundad i cirkulär ekonomi, utsågs till Årets manliga stjärnskott.
Per-Olof Nilsson, GN Transport i Halmstad AB, prisades för Bästa internationella tillväxt.
Gå till toppen