Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Minnesord om Olle Pira

Pira-hyllans skapare, möbelformgivaren och professorn Olle Pira, Simrishamn, har avlidit vid 91 års ålder. Olle sörjs av bröder, svägerska, syskonbarn med familjer samt vänner.

Bild: Lisbeth Westerlund
Olle föddes i Karlskrona 1927 som nummer fyra i en syskonskara på sju. Han började som möbelsnickare 1942 i Karlskrona och fick sitt gesällbrev 1946. Militärtjänstgöringen gjorde han i Kiruna under tre år och blev reservofficer inom fjälljägarna.
Olle gick ut Konstfack, HKS 1954. Samma år tilldelades han, som ende svensk inredningsarkitekt genom tiderna, guldmedalj vid Trienalen i Milano för fällstolen ”Piraten”. Tre år senare fick han silvermedalj för Pira-hyllan.
Under en period på drygt trettio år, 1954-1985, arbetade Olle som möbelarkitekt med en rad utvecklingsprojekt både mot svenska och utländska beställare. Under sex år var han verksam i Schweiz och Tyskland samt tidvis i Syd Amerika. I Tyskland inreddes ett stort antal bibliotek med Pira-hyllan.
Han tillträdde tjänsten som rektor på Malmstens Verkstadsskola i Stockholm 1985 och arbetade där fram till 1992. Som rektor tillförde han en rad åtgärder och lyckades vidga perspektivet för hantverkare till högsta internationella nivå. 1993 blev han utnämnd till adjungerad professor vid Tekniska Högskolan i Luleå, filialen i Skellefteå, i ämnet formgivning och produktionsutveckling.
För 20 år sedan flyttade Olle till Simrishamn. Längs Storgatan och framför kyrkan kan man se av honom designade parksoffor.
Han identifierade sig starkt med sin yrkesroll varför han fortsatte arbeta länge efter sin pensionering bland annat som föreläsare och granskare av gesällprov vid Capellagården på Öland och Snickare Akademin i Kristianstad. Han satt ofta vid sitt arbetsbord och funderade på gamla liksom nya möbelprojekt.
Som ingift i släkten Pira lärde jag känna Olle redan på 70-talet. När vi bosatte oss i Simrishamn lärde jag känna honom närmare. Olle hade en stor passion för svensk formgivning och design men framförallt för hantverksskicklighet. Han ansåg att en satsning på hantverksutbildningar är nödvändig om Sverige skall kunna vidmakthålla sin starka position inom design och möbelproduktion. Olle älskade att gå på loppisar och leta efter gamla snickarverktyg.
Bengt-Olov Lindqvist
Gå till toppen