Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tio konstnärer uttrycker sig i skapande

Tio konstnärer ställer ut på Kronohäktet i november. ”Man ska se utställningen om man vill se hur folk uttrycker sig”, säger Richard Handl.

Markus Paulsson, Anne Sandström, Richard Handl och Håkan Henrysson har arbetat med olika material och konstformer som ställs ut på Kronohäktet.Bild: Evelina Gunnarsson
I verkstäderna på Metallgatan flödar kreativiteten. Här håller Daglig sysselsättning Spiran och Utegruppen till. Mellan den 13 - 22 november ställer de ut delar av sina verk på Kronohäktet. På utställningen kan besökarna se en mängd olika verk skapade i olika tekniker. Håkan Henrysson målar, gärna abstrakt. Andra håller sig till mer konkreta motiv.
– Jag målar mest keramik och vetenskapliga motiv. Det är atomer och astronomiska motiv säger Richard Handl som bland annat kommer att ställa ut en tavla föreställande ett svart hål.
– Jag virkar, målar och syr, säger Anne Sandström.
Gruppens målsättning är att ställa ut varje år, men i fjol blev det inget. Nu har de i stället fyllt på med nytt material.
Utegruppen arbetar mycket med återbruk.Bild: Evelina Gunnarsson
– Utegruppen har skapat av bland annat tegelpannor som de ska ställa ut, säger Håkan.
Verk av cement och papper, stickningar, måleri och skulpturer. Spridningen på verken är stor.
Vad är det roliga med att skapa?
– Det ger mycket, man får släppa loss. Det är roligt att se vad andra gör, säger Håkan.
– Jag tycker att det är rogivande. Det är delad glädje, säger Anne som började måla redan som ung.
Varför tycker ni att man ska besöka utställningen?
– Man ska komma om man tycker om att se hur folk uttrycker sig. Här kan man se konst i alla former, säger Richard.
– Också får man en inblick i vad vi gör på daglig sysselsättning, tillägger Håkan.
Markus Paulsson har fastnat för luffarslöjd och har skapat flera träd. Han tycker det är häftigt att se konstverken växa fram ur händerna.Bild: Evelina Gunnarsson
Gruppen har varit involverad i allt från bokning av lokal till hängningen. Håkan trodde inte att en utställning skulle innebära så mycket jobb.
– Men det är kul att vara delaktig. Man kan lägga ner så mycket energi som man vill och kan.
Flera av deltagarna från daglig sysselsättning ingår i ett konstprojekt som heter "Vem har rätt att kalla sig konstnär?" Projektet är ett samarbete mellan fyra kommuner: Ängelholm, Botkyrka, Skellefteå och Hallsberg. Initiativtagaren till projektet, Jenny Gulstad, ifrågasatte vem som egentligen får ställa ut på gallerier, vilket mynnade ut i projektet.
Tidigare i år var konstnärerna från Ängelholm i Skellefteå och ställde ut på spelmässan Nordsken som även innefattar en konstavdelning. I maj 2019 kommer det treåriga projektet till Ängelholm där en avslutningsutställning ska hållas.
– Då ska vi försöka boka Stortorget för utställningen. Det är ett stort privilegium att få vara en del av projektet, säger Håkan.
Men först ställer de ut på Kronohäktet. Den 13/11 - 22/11 pågår utställningen.
Fakta

Utställningen

Var: Kronohäktet.

När: 13-22/11. Öppet vardagar klockan 10-15.

Hur: Fri entré.

Gå till toppen