Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oväntad skattehöjning i Ängelholm från nya majoriteten

Kommunalskatten i Ängelholm kommer att höjas med 25 öre nästa år. Den blågröna majoriteten överraskade med ett nytt budgetförslag i onsdagens kommunstyrelse.

Kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) säger sig inte ha haft önskad insyn eller koll på det ekonomiska läget. Därför måste skatten höjas.Bild: Tom Wall
Plötslig insikt om att pengarna inte räcker. Det är den anledning som kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) anger som främsta skälet till att en skattehöjning anses nödvändig.
För bara en vecka sedan var de fem blågröna partierna överens om att det inte skulle behövas. De hade ett gemensamt budgetförslag som visserligen skulle ge ett svagt ekonomiskt resultat för kommunen, strax under en procent. Men oförändrad skatt.
– Vi har insett att behovet av resurser till välfärden är mycket större än vi hade grepp om, säger Robin Holmberg.
Det är främst den sociala sektorn som åsyftas, där kostnader för funktionsstöd orsakat ett stort underskott.
– Vi har inte haft önskad insyn eller koll på det ekonomiska läget, säger Robin Holmberg.
Underskottet för LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) uppgår i år till 11,7 miljoner kronor. Eftersom LSS är lagstadgad verksamhet kommer kostnaden inte att minska nästa år, snarare tvärtom. Behovet är stort.
Med 25 öre mer i skatt vill det blågröna styret kompensera den nya vård- och omsorgsnämndens behov av utökade volymer. Stora investeringar behöver också göras i nya skolor och förskolor.
– Då kan man inte lägga en budget som går plus minus noll, det är att sopa problemen under mattan, säger Robin Holmberg.
För att klara investeringar och oväntade utgifter har kommunen haft två procent som resultatmål. De blågrönas första budgetförslag innebar knappt en procent.
– Nu kommer det att bli strax över en procent, säger Robin Holmberg.
Han påpekar att effektiviseringar fortfarande behöver göras.
Med moderaterna i spetsen gick den borgerliga Alliansen till val med löfte att inte höja skatten.
Ändå är det det första ni gör?
– Det är inte alls trevligt. Det påverkar så klart ängelholmarnas ekonomi. Men jag tror att det finns förståelse för det. Det handlar om den mest utsatta grupp i samhället som vi behöver ge en värdig livssituation. Vi klev in i det här för en månad sedan och ser att samhällskostnaderna ställer tuffa krav på organisationen.
I nästa vecka ska kommunfullmäktige ta det slutliga beslutet om budgeten för 2019 och kommande år.
Efter valsegern lade det blågröna styret en budget utan skattehöjning. På onsdagen ändrade de sig. På bilden Calle Gudmundsson (C), Charlotte Engblom-Carlsson (L), Linda Persson (KD), Helena Böcker (MP) och Robin Holmberg (M).Bild: Niklas Gustavsson
STOCKHOLM 2017-08-08Plånbok med bankkort och sedlar Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv), Metro och Expressen **Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Gå till toppen