Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu har mästaren skrivit på för HBK/Bergania

Efter flytten till Skåne har Hussam Omar vunnit två SM-guld och nu ska han även tävla för HBK/Bergania.

Hussam Omar har bott och tränat i Helsingborg i drygt tre år och efter övergången till HBK/Bergania tar han steget fullt ut.Bild: Britt-Mari Olsson
När Hussam Omar bestämde sig för att satsa ännu mer på sin brottning flyttade han från Gällivare till Helsingborg. Nu har det gått drygt tre år, Hussam har utvecklats till ett internationellt framtidshopp, han har träffat kärleken i Skåne – och nu ska han dessutom börja tävla för HBK/Bergania.
– Min mamma har också flyttat hit, så nu har jag inte så mycket kvar i Gällivare. Klubben där uppe har betytt mycket för mig, så det är klart att jag haft många tankar, men till slut växte det här beslutet fram och då skrev jag på.
Hussam Omar hade hört mycket gott om förutsättningarna i Helsingborg – inte minst genom gamle klubbkompisen Sofia Mattsson – och med facit i hand har allt det där infriats.
– Med råge. Det här är till och med bättre än förväntat och flytten hit blev ett rejält lyft. Först åkte jag ner för att testa ett tag, men det blev så att jag stannade, konstaterar Hussam.
Med det nordvästra hörnet av Skåne som bas är det är närmare till tävlingar ute i Europa, det är lättare att hitta en vass sparring och Hussam hyllar gärna sina tränare Vahab Daneshvar och Robert Rosengren.
– Det är en helt annan nivå än vad jag varit van vid och de har ju varit med i landslaget under flera år, så de vet vad det handlar om och vad som krävs.
Numera bor han ihop med Elin Nilsson, landslagstjejen från Helsingborg, och två raka SM-guld är bara ett bevis på de sportsliga framstegen. Förra sommaren fick Hussam dessutom chansen vid VM i Paris, i våras var han landslagsman under EM – men vid årets mästerskap skickade inte Sverige någon brottare i Omars viktklass.
– Det var lite rörigt där ett tag, när vi inte hade någon förbundskapten, och jag fick ingen bra förklaring. Så det är klart att jag blev besviken, allt fokus var ju mot VM.
Men det kommer fler mästerskap, som 24-åring har Hussam mycket kvar att ge och när den värsta besvikelsen lagt sig efter VM-missen växte A-finalen i Fyrstads, som går hemma i Helsingborg nästa lördag, fram som ett nytt mål:
– När jag inte blev uttagen började jag se fram emot det här istället. Det ska bli skoj, Fyrstads är en stor grej för oss och alla är jättetaggade.
Förutom Hussam Omars övergång har HBK/Bergania gjort klart med två andra förstärkningar i inlånade Pontus Lund, från Arboga, och Niklas Öhlén, Sundsvall.
– Vi har ett riktigt bra lag och för oss är det en fördel att det bara är sex viktklasser. Så vi siktar på att vinna, det finns inget annat.
Gå till toppen