Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Up with people kommer till Helsingborg – men var ska de 100 ungdomarna bo?

In i det sista håller de unga organisatörerna på att försöka hitta tak över huvudet åt 100 ungdomar som kommer till Helsingborg med Up with people nästa vecka. Truppen kommer hit för att sjunga och dansa på GA Hallens scen den 22 november.

– Det går framåt. Just nu saknar vi sovplats för 34 personer. Up with people är i Stockholm denna veckan. På måndag kommer de hit, säger Andrea Kleiman från Panama.
Pressad jakt på sängplatser. Andrea Kleiman från Panama, Daniela Hilton från Mexiko och Axel Persson från Löberöd vet hur det är att kuska runt i världen med Up with people.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är inte utan att hon verkar lite pressad. Hon och organisationsteamet sitter på ett kontor på Söder och försöker ordna allt det praktiska. Förutom sängplats i en vecka förväntas värdfamiljerna bjuda på frukost och middag och skjutsa ungdomarna om det behövs.
Rörelsen Up with People startades 1968 för att motverka rasism och främlingsfientlighet. Samma idé genomsyrar organisationen idag. Genom att unga människor från hela världen reser runt och sjunger och dansar tillsammans lär de känna både varandra och de kulturer de besöker, är tanken. Axel Persson från Löberöd avslutade sina elva månader som kringresande underhållare i Nebraska, Mexiko och Jönköping i juni i år och började direkt jobba som eventplanerare.
– Min resa lärde mig att se en person, inte bara en människa, när jag möter en främling. Men personen upptäcker man inte förrän man börjar prata med någon. I Sverige är det inte så vanligt att man talar med den som sitter bredvid en på bussen. Det skulle jag vilja förändra, säger han.
Kollegorna Andrea Kleiman och Daniela Hilton har också turnerat med sång- och danstruppen.
– När man rest så länge utan sitt hem får man en annat seende. Världen har så mycket att ge och det finns lösningar överallt. Jag blev tagen av hur man behandlar fängslade i Nederländerna. Hemma är fängelsesystemet hårt och otrevligt. I Nederländerna fick intagna lära sig ett jobb, så de kunde starta ett nytt liv när de kom ut, säger Andrea Kleiman.
Daniela Hiltons största erfarenhet är hur hon anpassat sig till varje plats de besökt.
– Man måste ta in nya kulturer för att göra den här turnén möjlig. Jag är så imponerad av vad vi uppnått och av mängden kärlek vi fått, säger hon.
Helsingborgaren Kinna Birgerstam reste själv med Up with people när hon var 19 år, för precis 40 år sedan. Nu ska hon för tredje gången ta emot ungdomar i sitt hem. När truppen var här för två år sedan bodde en tjej från Mexiko och en från Tyskland hemma hos henne. Den vänskapen föll väl ut och de håller ännu kontakten.
– Up with people är en fantastisk idé. Som ett litet FN, där musiken kan förena. Mötet med människor är nummer ett. När man bor hemma hos privatpersoner lär man känna en kultur inifrån.
Varför ska man bjuda in främmande ungdomar i sitt hem?
– Som svensk kan det kännas svårt att öppna sitt hem. Vi är inte vana. För amerikaner är det en självklarhet. Men det är väldigt lärorikt. Man kommer en människa mycket närmare och får veta hur unga tänker. Ofta ger det en chans att prata engelska, säger Kinna Birgerstam.
Men är det inte ganska tuffa krav, med frukost, middag, skjuts och säng?
– Man behöver inte göra det så svårt. Visst, man ska bjuda på frukost och middag, men ungdomarna är ofta självgående. Man behöver inte passa upp. De har också en ledig dag. Då får man fråga dem om de vill göra en utflykt eller kanske bara tvätta kläder och sova. Skjutsningen kan man lösa med lånade cyklar eller buss, om det behövs.
Fotonot: Om du har rum för någon ur Up with people kan du kontakta Andrea Kleiman på akleiman@upwithpeople.org.
Gå till toppen