Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Victoria får prova på karate och yoga i Ängelholm

Det blir ett karatepass med kunglig glans när kronprinsessan Victoria gästar Ängelholm på fredagen. ”Aktivitet förebygger” i Ängelholm hoppas på att fler ska få upp ögonen för frågan om barns hälsa.

Victoria kommer utan prins Daniel.Bild: Henrik Montgomery/TT
På fredagen gästar kronprinsessan Victoria Ängelholm. Dock utan prins Daniel, som fått förhinder.
Efter ett besök i Höganäs på förmiddagen anländer hon till Ängelholm vid klockan 15, för att gästa Aktivitet förebygger (AF) och ta del av deras verksamhet.
Genom AF:s koncept får skolelever extra idrottslektioner eller andra aktiviteter på skoltid. Dessutom får barn som på ett eller annat sätt är utsatta hjälp att vara med i föreningslivet. Ledare från omkring 25 lokala föreningar håller i verksamheten.
Maja Arvidsson, samordnare för Aktivitet förebygger, ser fram emot besöket.
– De frågor vi brinner för är att förbättra barns hälsa på olika sätt. Precis som Generation Pep, som är organisationen som kronprinsessparet tog initiativ till, säger hon.
Det är inte alltid helt självklart att satsa på tidiga insatser, menar Maja Arvidsson, eftersom effekterna av förebyggande arbete är svåra att mäta.
Under fredagen kommer kronprinsessan att vara med under två aktiviteter som Aktivitet förebygger håller i.
– Tanken är att verksamheten är i gång så att hon får se hur det ser ut i praktiken.
Är det något särskilt ni vill lyfta under besöket?
– Det är sättet vi arbetar på. Vi tror på att få ut ett budskap när det gäller vikten av att skaffa sig goda levnadsvanor tidigt. Det kan handla om fysisk aktivitet, matvanor, och om att vara i ett socialt sammanhang och ha en positiv tillhörighet. Alla faktorer som vi vet ger en effekt ur folkhälsoperspektiv på sikt.
Victoria gästar Ängelholm, men besöket är inte öppet för allmänheten.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Maja Arvidsson nämner även helheten och samarbetet mellan kommun, skola, socialtjänst, föreningsliv och näringsliv.
Var tror ni att ett besök från kungahuset kan leda till konkret?
– Vi tror och hoppas att fler får upp ögonen för frågan och tar efter vårt arbetssätt.
Maja Arvidsson hoppas också på fortsatt samarbete med generation Pep.
– Vi ser det som jättepositivt att få hjälp att få ut budskapet. Vi märker redan att fler får upp ögonen för frågan. Det är även forskare som visat intresse för att forska på verksamheten, det är jätteglädjande och kan ge en extra tyngd.
Fakta

Kronprinsessan Victorias fredag i NV-Skåne

• Klockan 11: Besök hos Höganäs AB och Cortus Energy.

• Klockan 15: Besök hos Aktivitet förebygger. Kronprinsessan väntas anlända till bowlinghallen på Nybrovägen 5. På området ska hon gästa ett karatepass och ett yogapass. Därefter ska kronprinsessan ta del av en presentation om Aktivitet förebygger.

• Klockan 17: Besöket avslutas.

Besöken är dock inte öppna för allmänheten.

Gå till toppen