Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Ett galnare kvartssekel.

Karl Marx, vit, medelålders, heterosexuell man. Inte många rätt där, enligt dagens vänster.Bild: Jens Meyer
Ett kvarts sekel har gått sedan förre Folkpartiledaren Per Ahlmarks bok Vänstern och tyranniet – med underrubriken Det galna kvartsseklet – gavs ut. Nu lanserar tankesmedjan Timbro en nyutgåva av boken.
Ahlmarks skrift var i första hand en uppgörelse med kommunismens många svenska medlöpare, de som tjusades av diktaturerna Sovjetunionen, Kina och Kuba.
Och den togs inte emot väl i de kretsar över vilka Ahlmark tömde sin vredes skålar.
I en recension av boken i Dagens Nyheter kallade idéhistorikern Sverker Sörlin Ahlmark för en "osvensk" debattör, han var "inte ljum, sällan kompromissvillig"; Ahlmark "skriker", han är upprörd och "grötmyndig" och totalt fri från nyanser.
Det är lätt att få intrycket att Ahlmarks pilar hade hittat sitt mål.
Den enes osvenska, grötmyndiga skrikande var för andra en välkommen, uppfriskande vindil i ett unket och trångt offentligt rum. Och visst var Ahlmark på sitt sätt osvensk – han var inte det minsta konflikträdd.
Vänsterhegemonin i svensk debatt är numera bruten och där spelade Per Ahlmark, denne begåvade polemiker, en inte oviktig roll.
Vad den av så många idealiserade, reellt existerande socialismen egentligen stod för borde ha varit uppenbart för alla – även medan den fortfarande fanns. Och det var något av Ahlmarks poäng.
Idag är illusionen krossad om att kommunismen var en lysande idé om än felaktigt tillämpad. Det är i stort sett bara skådespelaren Sven Wollter och andra medlemmar i sekter som Kommunistiska partiet som lever vidare i förnekelse och hävdar att allt var ett handhavandefel.
Sovjetunionen är borta sedan 1991, ersatt av president Vladimir Putins Ryssland, där den demokratiska fasaden sedan länge rämnat. Men även om Ryssland är nog så auktoritärt, är det ändå blott en skugga av det totalitära inferno som existerade under Josef Stalins tid, en härskare som för övrigt åtnjuter växande popularitet i Putinland. Att minnet av Stalins Sovjet skulle framkalla motsvarande nostalgiska känslor hos dagens vänster får nog – trots allt och tack och lov – betraktas som uteslutet.
Likaså är det svårt att se att någon idag skulle relativisera och romantisera förtrycket i Xi Jinpings Kina, med dess statsunderstödda rövarkapitalism och rovdrift på människor och miljö, så som Olof Lagercrantz, chefredaktör på DN, på sin tid relativiserade och romantiserade ordförande Maos Kina.
Och Kuba? Fidel Castro är borta, men folket är lika fattigt och förtryckt. Inte ens vajande palmer, rom, cigarrer och heta karibiska nätter kan få detta välbefästa fattighus att kännas särskilt lockande som samhällsmodell betraktat.
Vänsterns senaste och möjligen sista stora hopp, Venezuela, har kraschat och brunnit på ett spektakulärt sätt. Omkring 3 miljoner, motsvarande en tiondel av befolkningen, har flytt landet sedan 2015. Denna "socialism för 2000-talet" visade sig vara lika effektiv på att ödelägga en ekonomi och ett samhälle som någonsin 1900-talets socialism.
Souvenirer från den inställda världsrevolutionens eget överskottslager, som käcka tröjor med den evige revolutionären Che Guevara och de sovjetiska symbolerna hammaren och skäran, har fortfarande en kundkrets bland de unga, de historiskt fåkunniga och de som bara vill provocera, men dagens vänster har i stor utsträckning skaffat sig nya hjältar och inspiratörer.
Det där med historiematerialism, produktivkrafter, bas och överbyggnad och andra marxistiska nyckelbegrepp är sååå 1970. Nu tuggas nya teser.
Socialismens jämlikhetsideal och föreställning om broderskap och solidaritet arbetare emellan, över alla gränser, har ersatts av identitetspolitik och intersektionalitet. Ras, kön, sexualitet och funktionalitet är de nya grundläggande kategorierna snarare än klass.
Vem som är över- respektive underordnad avgörs enligt dagens nyvänster inte av exempelvis ärvda pengar utan av ärvda egenskaper som hudfärg. Fabrikören och städaren på fabrikörens fabrik anses ingå i samma förtryckande och privilegierade klass – åtminstone så länge båda är vita, heterosexuella män.
Ska det fortsätta på den här vägen kan det kommande kvartsseklet rent av bli vänsterns galnaste hittills.
Gå till toppen