Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Barnopera som gjorde succé på Kungliga Operan har premiär i Helsingborg

Idag är det premiär för "När då då", som bygger på en berättelse av illustratören och författaren Pija Lindenbaum.
– Den har gått för utsålda hus i Stockholm, säger regissören och teaterchefen Kajsa Giertz.

Föreställningen "När då då" hade tidigare i höst premiär på Kungliga Operan i Stockholm. Nu är turen kommen till Helsingborg. På bilden syns de tre som spelar Bobo, Vivianne Holmberg, Maria Påhls och Lisa Larsson.Bild: Sara Strandlund
När författaren och illustratören Pija Lindenbaum, kompositören Niklas Brommare och regissören Kajsa Giertz slog sig samman resulterade det i barnoperan "När då då".
Den hade premiär tidigare i höstas på Kungliga Operan i Stockholm och blev en omedelbar succé.
– Den har gått för utsålda hus och gensvaret har varit fantastiskt. Dessutom har vi fått enormt fina recensioner, säger Kajsa Giertz, tillika teaterchef på Helsingborgs stadsteater, som nu tar över föreställningen. Den kommer att spelas under perioden 17 november–8 december.
– Det ska bli jättekul att sätta upp den här. Nu blir det dessutom med musiker från Helsingborgs symfoniorkester, tillägger Kajsa Giertz.
Vivianne Holmberg, Lisa Larsson, Maria Påhls i "När då då".Bild: Sara Strandlund
Pija Lindebaum har tidigare gjort barnoperan "Min mamma är en drake", som byggde på hennes egen bok "När Åkes mamma glömdes bort".
"När då då" är dock skriven direkt för scenen och bygger på den klassiska sagan "Mäster skräddare".
– Det som överraskat mig mest är att allting har gått att genomföra. Alla har jobbat så bra, det har varit ett otroligt lagarbete, säger Pija Lindenbaum.
Lisa Larsson, Vivianne Holmberg och Maria Påhls spelar Bobo i "När då då".Bild: Sara Strandlund
Hon prisar också de tre aktörerna som spelar barnet Bobo, Vivianne Holmberg, Lisa Larsson och Maria Påhls.
– De spelar inte barn, de har det i kroppen. De är så bra, säger Pija Lindenbaum.
– Egentligen är det enkelt att spela barn. För barn bara är. Kliar det i näsan så pillar man sig i näsan, säger Vivianne Holmberg.
Pija Lindenbaums illustrationer har legat till grund för "När då då".
"När då då" är en familjeföreställning som berättar om Bobo, som varje lördag packar väskan och åker med sina gosedjur Apan och Kaninen till pappa. Pappa som lovar så många saker som inte blir av. Tills Bobo sätter ner foten.
– Det är en föreställning som vänder sig till både vuxna och barn och som förhoppningsvis sätter igång samtal, säger Kajsa Giertz.
Hon gillar den här sortens gränsöverskridande uppsättningar.
– Det är både utmanande och enormt lustfyllt.
Gå till toppen