Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Henrik Bredberg: Henrik Bredberg: Hat, hets, hån. Snart bara hård hud.

Jan Björklund. Hatad, hetsad.Bild: Pontus Lundahl/TT
Liberalerna och Centern röstade i onsdags nej till alliansbrodern Ulf Kristersson (M) som statsminister. Skälet bör vid det här laget vara väl känt: inte för att förnedra Moderatledaren utan för att minimera det sverigedemokratiska inflytandet. Hedervärt.
L-ledaren Jan Björklund sade i riksdagen:
”Liberalerna och jag själv har utsatts för en formidabel hat- och hetskampanj senaste veckorna, inte från den moderata ledningen, men från den svenska högerns svans. Under mina 25 år i politiken har jag inte upplevt något liknande.”
Efteråt möttes Björklund av, om inte hat och hets, så i varje fall hån. Kommentarer strömmade ut på temat gråtande gosse i offerkofta. En typisk röst twittrade:
”Björklund får uppsöka ett kuddrum med hästplanscher på väggarna … Kanske Annie kan hålla honom i handen.”
Och då har hatstormen mot Annie Lööf (C) inte ens nämnts. När Sifo frågade vems fel det är att Sverige saknar regering svarade 2 procent Björklund och 33 procent Lööf.
Svensk politik kan vara på väg in i en ny era. Med en ny samtalston. Där politiker öppet hetsas och hånas, men utan den där finessen och humorn som kan skönjas i brittisk politik. Bara platt verbal äggkastning.
Den dagen blir inte rolig när alla politiker har ett och samma uttryck. Hård hud.
Gå till toppen