Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Jag vill prioritera det jag gillar”

Vi fortsätter vår serie om spännande yrken i Landskrona. Möt nya Landskronabon Andy Petersel Baciu som utvecklar motorsimulatorer, så att förare kan öva verklighetstroget på världens kända banor – miljövänligt på hemmaplan.

Andy Petersel försöker vinna mark inom e-sporten med en simulator som eftersträvar sportbilens kraft, bromsar och svarstider. I dagarna flyttade han och resten av inkubatorverksamheten på LINC till nyrenoverade Weibullsholmfastigheten på Öster.Bild: Lill Eriksson
Första simulatorn satte han ihop hemma i lägenheten på Junigården i Landskrona.
– Det tog nästan åtta månader. Hela systemet är anpassningsbart. Jag köper mjukvaran från andra företag - jag fokuserar på upplevelsen, säger Andy Petersel.
Duger inte vanligt datorspel?
– Det här är som att köra en riktig sportbil, utan servo precis som i riktig racing. Man vill ju känna kraften i kurvorna, om man kör på ett gupp, om hjulen glider eller greppar.
Det är framför allt kraften och bromseffekten som är den stora skillnaden mot körning i traditionell e-sport. Medan kraften i datorspelen ligger mellan 2,5 och 7 Nm, har Andys simulator 20-29 Nm.
I utvecklingen har han haft stor hjälp av tävlingsföraren Joakim Söderström.
– Om han säger att något är skit, så frågar jag vad vi kan göra åt det.
Snabbare svarstider är också viktigt för att kunna kontrollera "bilen" och agera innan det är för sent. Hans motorsimulator har liknande ratt, pedaler och förarstol som en tävlingsförare är van vid.
– Som barn i Rumänien kunde jag bara drömma, det var långt ifrån alla som hade råd med dator. Men inför gymnasiet 1995 fick jag min första.
Han har alltid varit intresserad av motorsport, men höjer ett varningens finger för att bli beroende av racing. Idag hinner han varken köra i dator eller "irl".
Andy har drivit eget även tidigare, ett eget marknadsbolag med kunder i USA och Europa och placerades första gången i Sverige 2010 - ett fantastiskt land enligt honom.
– När jag förlorade min största kund sålde vi allt, packade bilen och flyttade till Landskrona, här var det lätt att få lägenhet. Jag älskar stan, den växer snabbt, det märks på den ökade trafiken.
Med från hemlandet Rumänien följde hustrun Adriana Aron och sonen Cristi som nu är nio år. I Landskrona har familjen utökats med ettåriga Emily. Här hade Andy fått anställning inom digital marknadsföring på Swep och arbetade också med marknadsföring inom motorsporten på Ring Knutstorp. Efter flera månaders föräldraledighet började han tänka i nya banor.
– Jag vill prioritera det jag gillar och inte bara leva för helger och semestrar. Vi har sparat länge. Jag kan inte ta ut någon lön än, men pengar är inte allt - jag vill kunna spendera mer tid med familjen.
Så nu har han startat eget aktiebolag inom events och hans motorsimulatorer körs på mässor och i turneringar hos bilhandlare. Tanken är att också arrangera en nationell turnering och att erbjuda motorsportförare mängdträning på världens mest utmanande tävlingsbanor, utan omständliga långresor med riktiga bilar. Nästa steg är att hitta partner och koppla på virtual reality-glasögon.
– Vi kan bygga simulatorn så att den fungerar som egna bilen, med samma knappar, reglage och allt. Utmaningen är att göra en affärsmodell av detta. Simulatorn är ingen produkt, utan en del av en upplevelse, för att underhålla kunder eller till privata event. Det är jämlikt och alla kan prova.
Men till skillnad från de massproducerade och standardiserade motorspelen inom e-sporten kostar hans specialanpassade simulator betydligt mer, runt 100 000 kronor.
– Plus moms... Nya generationen köper inte bilar, de bryr sig mer om spel. Det investeras mer än någonsin i e-sport och snart blir det en OS-gren. Jag tror det finns en marknad inom motorsporten, där kan man göra stora kostnads- och tidsbesparingar. Särskilt om den börjar straffas för sina utsläpp, vilket den borde - varför ska alla betala för deras utsläpp? Att simulatorn är hållbar är största grejen.
Berätta om ditt jobb! Har du också ett spännande eller annorlunda yrke? Tipsa lill@tidningenhalla.se!
Gå till toppen