Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Konstrundan firar 25 år med jubileumsbok

Nästa år, 2019, firar Konstrundan i Nordvästskåne 25-års jubileum. Därför presenterar man nu en bok med nästan alla nu levande och medverkande konstnärer.

Christer Svanberg, Ann-Christine och Tomas Montelius är de som producerat, skrivit och fotograferat Konstrundan i Nordvästskånes jubileumsbok.Bild: Göran Stenberg
Detta är den fjärde boken om Konstrundan i Nordvästskåne, den senaste var för 14 år sedan och då med Helmer Lång som redaktör.
– Sedan dess har den digitala tekniken tagit över, och då behöver man inte skriva långa CV:n, säger Tomas Montelius som fotograferat de medverkande konstnärerna.
Boken som är på 180 sidor och innehåller 166 konstnärspresentationer och över 800 bilder som Tomas Montelius tagit sånär som på ett tiotal.
– Boken är inte gjord i handvändning. Produktionstiden är nästan två, förklarar Tomas Montelius.
Ann-Christine Montelius är skribenten och hon berättar att hon fokuserat på det personliga uttrycket och de har nått dit där de står i dag.
– Hur de suttit timmar efter timmar i ateljéer och vid köksbord med sitt skapande, berättar Ann-Christine och lägger till:
– Alla som är med i boken har fått läsa sina texter och kollat att allt stämmer.
Boken är i princip självfinansierad.
– Tryckkostnaden är mycket låg och fotograferingarna har konstnärer själv fått betala och då blir det inte så dyrt, förklarar Tomas och fortsätter:
– I den dealen får konstnärerna tio böcker som de kan sälja för 200 kronor, eller skänka bort.
Ett drygt tiotal av Konstrundans medlemmar saknas i boken av olika skäl. En del är äldre och några tror inte på denna typ av marknadsföring.
– Men intresset för rundan har inte minskat under årens lopp. Det var massor av besökare på samlingsutställningen i Landskrona konsthall och såldes konst för stora summor, berättar Ann-Christine.
Böckerna är nu på väg ut till medlemmarna, lagom till de stora helgerna.
– Och man skriker efter böckerna.
Gå till toppen