Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Med kvinnors hälsa i fokus

Intresset för människor fick Anette Lycke att välja barnmorskeyrket. Nu brinner hon för att möta kvinnor i livets alla skeden.

Anette Lycke brinner för att möta kvinnor i livets alla skeden.Bild: Tove Scherman
Sjöcrona vårdcentral stänger snart för dagen. Mörkret faller över parkeringsplatsen, men det lyser i Anette Lyckes rum. I 15 år har hon tagit emot blivande föräldrar och kvinnor på barnmorskemottagningen i Höganäs.
– En del av dem jag läste med hade ju bestämt sig tidigt för att bli barnmorska, kanske redan som barn. Så var det inte för mig. Jag älskade historia när jag var liten, och drömde om att bli arkeolog.
Men efter studenten ändrade hon raskt sina planer.
– Jag funderade och insåg att jag ville arbeta med människor och hälsovård säger Anette, som efter studierna till sjuksköterska i Lund flyttade till Stockholm för att läsa vidare till barnmorska.
Uppväxten i Skälderviken i Ängelholm var harmonisk och trygg. Småstaden ligger henne varmt om hjärtat.
I sju år bodde hon och hennes man i Sigtuna utanför Stockholm, men längtan efter havet och hembygden förde dem till Viken och Höganäs.
– När jag växte upp betraktades Höganäs som en lite tråkig ort som inte hade något att erbjuda. Men när vi började titta på hus härnere upptäckte vi hur fantastiskt Kullabygden är. Jag älskar naturen och att vara nära vattnet.
Genom åren har hon följt många blivande föräldrar i Höganäs.
– Att arbeta på förlossningsavdelning är roligt och spännande, man visste aldrig i förväg vad som skulle hända under dagen, men jag tycker mer om det långsiktiga arbetet på en barnmorskemottagning, med att följa och stötta blivande föräldrar, säger Anette och fortsätter:
– Ibland har jag ju följt samma familjer under flera graviditeter. Det ger mig väldigt mycket att få arbeta så nära blivande familjer. Det är fantastiskt att få möta så många olika människor.
Anette följer kvinnor från tonårsåldern och uppåt. De senaste åren har hennes arbete haft ett särskilt fokus på klimakteriet.
– Jag upptäckte att det fanns kunskapsluckor, både hos kvinnor som sökte sig till mig för olika besvär, men också hos mig själv och mina kolleger.
Anette läste kurser på universitetet för att stärka sina kunskaper. Nu är hon en av de barnmorskor som samarbetar kring region Skånes klimakteriemottagningar. Tillsammans med kollegan Tina Andersson, från Ängelholm, arrangerar Anette föreläsningar på Gasverksgatan i Helsingborg. Nästa tillfälle är den 29 november.
– Intresset är jättestort, föreläsningarna är alltid fulltecknade, säger Anette som välkomnar det fokus klimakteriet fått i samband med tidningsartiklar och teveinslag det senaste året.
– Det finns både kunskap och hjälp att få för de kvinnor som behöver. Tyvärr har klimakteriet varit något man inte pratar om, eller som förknippats med skam eller föreställningar om att det bara ska genomlidas.
Samhällets åldersfixering förhindrar kvinnor från att se positivt på förändringar i livet, förklarar Anette Lycke.
– Ungdom är ju idealet här i västvärlden, det har jag precis som alla andra känt av. Men det finns många fördelar med att bli äldre, som att det blir mer tid över för egna intressen. Jag vill gärna hjälpa dem jag möter att fokusera på det, få dem att ta till vara på tiden och se höjdpunkterna i livet.
Gå till toppen