Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nygammalt styre står beredda att ta över i Bjuv

Socialdemokraterna fortsätter med all sannolikhet att styra Bjuvs kommun tillsammans med mittenpartierna, men nu i minoritet. Moderater och Sverigedemokrater förbereder sig för att gå i opposition.

De borgerliga mittenpartierna får fortsatt vara med i Bjuvs styre. Från vänster Nils Nilsson (C), Sven-Ingvar Blixt (L) och Maria Berglund (KD), sittande i mitten.Bild: Annsofie Wieland
Som sista kommun i nordvästra Skåne håller säcken nu på att knytas ihop i Bjuv. På onsdagskvällen var det dags att välja ordföranden och valberedning i kommunfullmäktige.
Efter dramatiska förhandlingar, stormiga avhopp och interna stridigheter har läget lugnat ner sig. Försöket att bilda majoritet med största partiet Socialdemokraterna och tidigare motståndaren Moderaterna slutade i ett magplask och splittring inom M. SD och Moderaterna hade fört samtal, men inga officiella förhandlingar.
När röken lagt sig fann de gamla samarbetspartierna varandra igen. Allt pekar nu på en fortsättning för koalitionen mellan S, C, L och KD, fast nu i minoritet med 14 av 31 mandat.
– I börja på nästa vecka tror jag att vi är klara, säger Christer Landin (S) som varit med och förhandlat.
Martin Fridehjelm (S), ordförande i arbetarekommunen och nu även i fullmäktige.Bild: Annsofie Wieland
Man anar en känsla av lättnad. Det har varit en period när spelet runt politiken tagit mycket tid och för lite fokus legat på det politiska vardagsarbetet, tycker han.
– Och det är inte mycket jag hunnit vara med hustrun där hemma.
Sverigedemokraterna gick starkt framåt i valet och fick lika många mandat som S i fullmäktige, 11 stycket. Det betyder att ett moderat förslag som stöds av SD, eller tvärtom, kan vinna omröstningen. Och det kan ske redan den 29 november när budgeten för nästa år ska beslutas. SD har nämligen lämnat in ett eget förslag.
– Det är alltid svårt att styra i minoritet. De kan köra över oss, men gör de det så lämnar vi över. Vi tänker inte styra på någon annans budget, säger Martin Fridehjelm (S) som är ordförande för partiet i Bjuv och även nyvald ordförande i kommunfullmäktige.
På onsdagskvällens fullmäktigemöte stöttade både M och SD valen där Niklas Svalö (S) blev förste vice ordförande i kommunfullmäktige och Pia Trollehjelm (SD) andre vice ordförande. Även i valberedningen fick S flest platser. Ordförande i övriga styrelser och nämnder väljs först 12 december och väntas då spegla den koalition som tar över styret.
SD:s nya fullmäktigegrupp i Bjuv. Tv Mikael Henrysson och Pia Trollehjelm.Bild: Annsofie Wieland
– Vi finner oss i detta just nu, när det är så osäkert med Moderaterna, säger Pia Trollehjelm som ändå tror att oppositionen kan ge de styrande partierna en match.
– Det blir nog tuffare för S framöver. Jag tror att Moderaterna kommer att stötta oss i mycket. Det är snarare nyanser som skiljer oss åt än stora sakfrågor, säger hon.
I fullmäktige lär det bli mycket livligare. Den tidigare majoriteten fick i stort sett alltid igenom sina förslag. Nu måste man förankra sina idéer mycket bredare. Att Vänsterpartiet väntas fortsätta som stödparti för koalitionen hjälper inte, så länge alla övriga är på plats.
Centerns Nils Nilsson ser ändå positivt på framtiden. Bland annat hoppas han att man kan genomföra planerna på nytt trygghetsboende, som är på god väg. Skolan i Ekeby behöver utökas och bostadsbyggandet i kommunen ta fart.
Men först måste allt falla på plats.
– Det är mycket som måste landa, konstaterar Maria Berglund (KD).
Gå till toppen