Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Creed 2: Med boxningen i blodet

"Boxningsringen blir spelplats för ett existentiellt och socialt drama", skriver Malin Krutmeijer om den andra spinoff-filmen på "Rocky"-serien. Den här gången repriserar Dolph Lundgren rollen som den fruktade ryske boxare Ivan Drago.

Michael B Jordan och Sylvester Stallone i "Creed 2", den andra spinoff-filmen på "Rocky"-serien som handlar om Apollo Creeds son.Bild: Barry Wetcher

Creed 2

BIO. DRAMA. Regi: Steven Caple Jr. Med: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Dolph Lundgren. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.10.

”Creed II” är en tragisk film om en fattig rysk grovarbetare som väcks av en knytnäve varje morgon, och efter jobbet proffsboxas för att återupprätta sin bittre fars heder.
Nej, så är det förstås inte: det här är den åttonde filmen om boxaren Rocky Balboa, och den andra med Adonis Creed i centrum. I ”Creed” (2015) övertygade han Rocky om att han trots sin övre medelklassbakgrund behövde boxningen – en intressant diskussion av boxningens klassmytologi. Han hade sporten i blodet, som son till Apollo Creed, Rockys rival och sedermera vän.
I den nya filmen blir det ännu mer arvsmystik när Dolph Lundgren dyker upp i sin gamla roll som Ivan Drago, ryssen som i ”Rocky IV” dödade Apollo i ringen. Nu vill han att hans hårdslående son Viktor Drago ska vinna Adonis världsmästarbälte.
Naturligtvis blir det hela två matcher, den sista skildrad enligt ritualen som alla Rocky-filmer ytterst är: vår boxare utmanar sig själv mentalt och kroppsligt genom stenhård träning och sedan skvätter blodet i ringen.
Bakom den första ”Creed”-filmen stod Ryan Coogler (”Black Panther”), som på ett intelligent sätt tillförde Rocky-dramaturgin nya dimensioner men bevarade dess bultande hjärta. Steven Caple Jr lyckas inte lika, men ändå ganska, bra.
En svaghet är att ”Creed II” egentligen mest förvaltar idéer från Cooglers film: Apollos klasstillhörighet, far- och son-temat och så vidare. Efter kalla kriget är också den politiska bottnen borta ur konflikten Drago vs Creed/Balboa. Istället: personlig revanschism över generationerna, på gott och ont.
Å andra sidan gestaltar filmen fint den sårbarhet som alltid hört Rocky-serien till. Här finns plats för barn som föds med handikapp, för kris, tvivel och utveckling.
Boxningsringen blir spelplats för ett existentiellt och socialt drama.
Det dramat stjäl Viktor Drago (Florian Munteanu), trots att han knappt har några repliker. Hans öde griper helt enkelt mer än Adonis Creeds, en spännande dramatisk möjlighet som filmskaparna tyvärr inte fullt ut förvaltar.
Istället läggs nästan allt krut på Creed-sidan. Här finns berättelsen och skådespelarna: Michael B Jordan, Tessa Thompson och så Sylvester Stallone vars Rocky är ett kraftverk som värmer hela filmen.
Gå till toppen