Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gratis sommarläger för barn

Andra dagen av Helsingborgs budgetfullmäktige hölls på torsdagen. Där avgjordes bland annat att Landborgsgaraget inte blir av.

Men det var inte bara den frågan som diskuterades när politikerna idag samlades för den andra dagen av budgetfullmäktige. Det blev både högt och lågt, från män som står upp och kissar till Mejeritomtens framtid. Från Peter Danielssons lön till fattiga barn som nu får möjlighet att åka på sommarläger.
20.15

Gratis sommarläger för barn

Socialdemokraten Khaled El-Khalayeli lyckades få igenom en hjärtfråga när det blev klart att det blir gratis sommarläger för barn.Bild: Sven-Erik Svensson
Barn i Helsingborg kan i fortsättningen räkna med att få gratis sommarläger. Detta efter att den borgerliga alliansen och miljöpartiet blev nedröstade i fullmäktige.
– Det är en jätteskön känsla, det känns verkligen som en seger, säger socialdemokraten Khaled El-Khalayeli efter omröstningen.
Det var han som drev frågan i fullmäktige, men han fick stöd av både vänsterpartiet och sverigedemokraterna.
– Vi håller med socialdemokraterna i den här frågan, det är viktigt att barn kan få komma iväg och se annat under sommaren, sa Pontus Andersson (SD).
Den borgerliga alliansen argumenterade emot gratis läger och Cecilia Engström (KD) sa bland annat att familjer kunde få hjälp av socialsekreterare att komma i väg på lägren.
I debatten har det också pratats om att kostnaderna för sommaraktiviteterna och lägren är symboliska.
– Det finns olika verkligheter, 200 – 300 kronor är inte en symbolisk summa för alla familjer, sa Khaled El-Khalayeli och refererade även till sin egen uppväxt.
– Jag vet hur det är att vara fattig på riktigt, hur det är att försöka spela fotboll i trasiga fotbollsskor.
19.30

Kommunfullmäktige godkände höjd ersättning för Peter Danielsson

Nu blir det mer i plånboken för Peter Danielsson (M).Bild: Britt-Mari Olsson
Kommunalrådet Peter Danielsson (M) får en kraftig inkomsthöjning genom ett beslut i fullmäktige. Beslutet kritiserades kraftigt, men röstades trots det igenom då sverigedemokraterna la ner sina röster.
– Under budgetdiskussionerna vi haft nu precis har vi anklagats för att vara ekonomiskt oansvariga, sa socialdemokraten Jan Björklund och fortsatte:
– Så kommer det här...
Vad det handlar om är att moderata kommunalrådet Peter Danielsson också är ordförande i stadens koncernbolag och nu ska få arvode även för det. Vilket ger ett extra lönepåslag med drygt 15 000 kronor.
Tidigare har reglerna varit att det ska vara ett tak för vad politiker kan tjäna och det taket är vad ett kommunalråd tjänar. Vilket idag är 66 900 kronor.
Peter Danielsson får som kommunens främste politiker och kommunstyrelsens ordförande ytterligare tio procent, sammanlagt ungefär 73 600 kronor.
Och nu alltså plus 15 000 kronor.
Vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna argumenterade förgäves mot förslaget.
– Det här är inte rimligt, sa vänsterpartisten Peter Ahlbom.
– Det här tveksamt ur ett jävsperspektiv också. Kommunstyrelsens ordförande är ytterst ansvarig för tillsynen av koncernbolaget. Ska han då också vara ordförande i bolaget, frågade Lars Dalesjö (MP) som är kritisk mot det han kallar mångsyssleri.
Christian Orsing (M), Jonny Cato Hansson (C), Lars Thunberg (KD) och Maria Winberg Nordström (L) ställde sig upp en efter en och försvarade förslaget.
– Att vara ordförande i kommunens koncernbolag är ett oerhört stort ansvar, sa Jonny Cato Hansson.
Ett sidospår i diskussionen är att moderaterna kunde ”skänkt” delar av Peter Danielssons tjänst, till någon annan i partiet och sedan kompenserat honom för de ”bortskänkta” delarna genom att låta honom ta ut ersättning för uppdraget i koncernbolaget.
Peter Danielsson hade då behållit sin lönenivå, men ytterligare en moderat hade kunnat jobba deltid som politiker. Man hade heller inte behövt ändra reglerna och då hade inte blivit någon debatt.
Det är ett vanligt förfarande att partierna själva väljer hur de ska fördela de resurser de fått till sitt förfogande. Nu har moderaterna valt att ha Peter Danielsson som kommunalråd på heltid, plus att han är ordförande i stadens koncernbolag och att han ska få ersättning för båda uppdragen.
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet röstade för att taket för ekonomisk ersättning ska fortsätta vara vad ett kommunalråd tjänar, vilket i princip var att rösta emot moderaternas önskan. Sverigedemokraterna la ner sina röster och den styrande minoriteten fick därmed igenom förslaget.
En som satt tyst under debatten var huvudpersonen själv, Peter Danielsson.
Läs också S rasar mot förslag att höja Peter Danielssons lön rejält
17.50

Nytt vårdboende och ny idrottshall

Den styrande minoriteten , alltså moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna och liberalerna, fick se sig nerröstade ytterligare två gånger i slutet av årets budgetmöte.
Det gällde ett vårdboende i Rydebäck och tidigareläggandet av en idrottshall på Fredriksdal. Och av dem var vårdboendet den politiskt intressantaste.
Jan Björklund (S) var nöjd när fullmäktige röstade igenom byggandet av ett vårdboende i Rydebäck.Bild: Emil Langvad
– Den var viktig, medger socialdemokratiska kommunalrådet Jan Björklund.
Inte bara för att Helsingborgs stad nu bestämt sig för att bygga ett eget vårdboende i stället för att vänta på att privata aktörer ska bygga något, någonstans. Socialdemokraternas hållning i frågan är att det är kommunen som ska bestämma var och när vårdboende ska byggas, att det är kommunens behov som ska styra.
Alliansen är av uppfattningen att det är bättre om privata aktörer tar risken att bygga och att staden sedan hyr de platser man behöver.
Genom att kommunen nu tagit beslut att bygga ett vårdboende i egen regi dämpas lusten hos privata aktörer och då har frågan och beslutet fått en ideologisk betydelse.
Det aktuella vårdboendet ska byggas i Rydebäck år 2022. Bakom beslutet stod förutom socialdemokraterna också vänsterpartiet och sverigedemokraterna.
Idrottshallen på Fredriksdal skulle enligt planen ha byggts 2020, men beslutet i fullmäktige blev att den ska byggas nästa år. Frågan är om det är praktiskt möjligt, för det finns ännu inga färdiga detaljplaner.
16.15

Hård debatt om SD:s krav på förbud mot böneutrop

Sverigedemokraterna vill inför ett förbud mot böneutrop i Helsingborg. Det fick flera politiska motståndare att se rött.
– Att förbjuda böneutrop samtidigt som man tillåter glassbilar, kyrkklockor, hemmafester och torgmöten leder till att muslimer känner sig särbehandlade. Och det med rätta. Många troende kommer att känna sig som andra klassens medborgare, sa Jonny Cato Hansson (C).
– SD:s skäl, fortsatte han, är inte att böneutropen stör. Det handlar om något annat. En röst på SD är en röst på värderingar som inte vi andra partier har.
Michael Rosenberg, SD:s kommunalråd, försvarade sig och sitt parti.
– Du talar om deras värderingar. Men våra värderingar då? Det är du som delar upp oss i "dom och vi". Vi tror på ett samhälle som drar åt samma håll. På vilket sätt gagnar det att splittra i hur man utövar religionen. Böneutrop är en sådan sak, sa han.
Jonny Cato Hansson:
– Om du inte vill splittra samhället får du skriva in ett förbud mot kyrkklockor också.
Michael Rosenberg:
– Det var en ganska kass jämförelse. Kyrkklockor har funnits i 1 000 år och är en kallelse till bön. Böneutrop är islam. Har jag inte rätt att slippa det i det offentliga rummet?
Lars Dalesjö (MP) pekade på grundlagen om religionsfrihet.
– Och jag som kristen tänker försvara andra människors rätt till andra religioner, om så till min sista blodsdroppe.
Michael Rosenberg svarade:
– Religionsfrihet är också att slippa religion och påverkan i det offentliga rummet. Det är därför land efter land förbjuder niqab och burka och även böneutrop.
Lars Dalesjö igen:
– Om ett ljud är störande, kyrkklockar eller böneutrop, kan man förbjuda det i det enskilda fallet. Om man gör ett generellt förbud – då gäller inte religionsfrihet i landet.
11.45

Mejeritomtens odlingslotter räddas

De vann kampen. Kolonisterna som har odlingslotter på Mejeritomten har fört en hård kamp för sin sak. Bland annat har de demonstrerat utanför Rådhuset. (Arkivbild)Bild: Torbjörn Svensson
Alliansen och Miljöpartiet har tidigare varit eniga om att bygga skola och bostäder på Mejeritomten utmed Filbornavägen, intill Fredriksdals friluftsmuseum.
Men nu efter valet är majoriteten en annan. Och på torsdagsförmiddagen blev det ett definitivt stopp för byggplanerna.
Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har länge, inte minst i valrörelsen, drivit frågan om att inte bygga där. Och nu vann de omröstningen med 35–30. Därmed avbryter staden planprocessen för Mejeritomten.
Det innebär att kolonisterna i området får ha kvar sina odlingslotter på tomten. Något som de kämpat länge för.
Läs också Nytt hopp för odlarna på Mejeritomten
10.40

”Sverigedemokraterna är oseriösa”

Johan Vesterlund, C.Bild: Sven-Erik Svensson
Centerpartiets nya och unga ledamot Johan Vesterlund gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna på torsdagsförmiddagen.
– Ni är oseriösa, dundrade han från talarstolen.
Bakgrunden var inte bara den sverigedemokratiska frågan om män skulle tvingas sitta ner och kissa, utan också inlägg från Bengt Lindahl, SD.
Denne sa bland annat att Helsingborg var en högkriminell stad och att övriga partier lämnat fältet fritt för de kriminella. Bengt Lindahl tog i det här sammanhanget också upp frågan om klotter.
– Det är märkligt att du uttrycker dig så. Och att lyfta klottret som en stor otrygghetsfråga, det är oseriöst, sa Johan Vesterlund.
Bengt Lindahl, SD, tog också upp att tågtrafiken i Skåne var dålig, att toaletterna på Öresundstågen inte fungerade, att man körde med halva tågsätt. Han hade synpunkter på Brohults trafikplats, att kollektivtrafiken till småorterna måste bli bättre samt att satsa på bättre reningsverk.
– Ni drar ner seriositeten här, sa Johan Vesterlund med hög röst och fortsatte:
– Vi styr inte över trafiken, det är en fråga för regionen och när det gäller reningsverket … det är inte juridiskt möjligt nu. Vi behöver tekniken och en lagändring men vi jobbar med det.
Bengt Lindahl gick upp i talarstolen och läste högt ur Miljöpartiets kommunala handlingsprogram, delen som handlar om Öresund och reningsverk och sa:
– De ser problemen, vi agerar!
– Du står och läser ur Miljöpartiets program, jag är centerpartist…
– Människor är viktigare än lag, sa Bengt Lindahl i ett kort genmäle.
– Ja, människor är viktigare än lagen, men vi kan inte strunta i lagen, svarade Johan Vesterlund.
Efter replikskiftet fick Johan Vesterlund beröm av kristdemokraten Lars Thunberg, miljöpartisten Fia Kamlund och socialdemokraten Anna Ingers.
Men då hade Johan Vesterlund tillfälligt lämnat salen så han hörde det inte.
10.20

Ska män tvingas sitta och kissa?

Fia Kamlund föreslog könsneutrala toaletter.Bild: Sven-Erik Svensson
Ett budgetfullmäktige innehåller inte bara de stora frågorna, det fick vi besked på under torsdagsförmiddagen. En fråga fick sverigedemokraternas Michael Rosenberg att fråga:
– Vill ni tvinga män att sitta ner och kissa?
Frågan riktades till miljöpartiets Fia Kamlund som i ett inlägg talat för att det borde finnas könsneutrala toaletter.
– Vi vill bara det ska finnas könsneutrala utrymmen, vi tänker inte tvinga er att sitta ner. Gör hur ni vill bara ni gör det… ordentligt.
Fakta

Så är läget i fullmäktige

Alliansen – Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – styr Helsingborg i minoritet. Alliansen har 27 av 65 röster i kommunfullmäktige.

Oppositionen består av fyra partier: Socialdemokraterna har 19 röster, Sverigedemokraterna 13, Miljöpartiet 3 och Vänsterpartiet 3.

Läs också Landborgskopplingen – här riskerar Alliansen att köra i diket
Läs också Nytt Gymnastikens hus i Helsingborg?
Läs också Fortsatt tuffa tider för skolan nästa år – trots vallöften om satsning
Gå till toppen