Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsthantverk kryddar julsalongen på Krapperup

Julsalongen avslutar säsongen på Krapperups konsthall och den ägnas åt konsthantverk i olika former.
– Det har blivit ett stort intresse för konsthantverk, säger Åsa Canbäck, en av utställarna.

Kristina Gill och Christina Andersson från Kullens konstförening fixar det sista på Krapperups konsthalls julsalong. På lördag är det vernissage.Bild: Anders Malmberg
På årets sista utställning på Krapperups konsthall ställer 20 konsthantverkare ut sina verk. Julsalongen innehåller allt från trä och foto till skulptur och keramik.
– Vi har inte haft konsthantverk på ett tag, så vi tyckte det skulle vara roligt att ha det nu, säger Christina Andersson, utställningsansvarig i Kullens konstförening.
– Det är hög kvalité och mångfald bland sakerna, säger Kristina Gill, också från Kullens konstförening.
Formargruppens 20 medlemmar ställer ut konsthantverk på Krapperups konsthall. Åsa Canbäck från Helsingborg är en av dem.Bild: Anders Malmberg
Alla konsthantverkarna kommer från Formargruppen. Det är ett kollektiv där de flesta är från Skåne och de har en gemensam butik nära Lilla torg i Malmö. Där har varje konsthantverkare sin egen hylla som de fyller på, det innebär en försäljning utan mellanhänder.
– Intresset för konsthantverk har ökat. Tidigare har man gjort skillnad på konst och konsthantverk, men nu har konsthantverket fått en högre status, säger Åsa Canbäck, boende i Helsingborg och en av utställarna.
Åsa Canbäck från Helsingborg använder en egen teknik för att göra sina skulpturer.Bild: Anders Malmberg
Hon gör skulpturer, ofta föreställande drakar, änglar eller hästar, i en blandteknik. Innerst är det ståltråd och på det lägger hon lager på lager av ett syrafritt mullbärspapper som färgas in med konstnärsfärger.
– Det är en egenutvecklad teknik och ger skulpturerna ett optiskt djup, säger Åsa Canbäck.
Alla konsthantverken på utställningen kan köpas och tas med direkt. Tidigare var julsalongen en ljusfest, men för några år sedan ändrade man namn. För att återgå till en utställning med mer julkänsla har man bland annat åter satt in en ljusbalk, från ljusfest-tiden, i konsthallen.
– Vi ville få tillbaka julstämningen, det har efterfrågats, säger Christina Andersson.
Tända ljus i konsthallen ska ge mer julstämning.Bild: Anders Malmberg
Julsalongen har öppet tre helger med start 24-25 november. Sedan är det öppet de två första helgerna i december, mellan klockan 13 och 17. Alla dagarna och med fri entré.
Sista söndagen är det dragning i Kullens konstförenings medlemslotteri. Det är 25 verk som köpts in under de egna utställningarna och är värda sammanlagt 85 000 kronor. Då bjuds det också på musik i form av juljazz klockan 16.
Vernissage är det på lördag klockan 13.
Verken som ska lottas ut bland Kullens konstförenings medlemmar hänger mitt i konsthallen.Bild: Anders Malmberg
Gå till toppen