Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nervförgiftad polis miste allt

Polismannen som undersökte den ryske ex-spionen Sergej Skripals hus i Salisbury förgiftades också av det extremt farliga nervgiftet Novitjok. Nu berättar han för första gången hur livet slogs i bitar.

Den brittiska premiärministern Theresa May i Salisbury efter nervgiftattentatet mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i mars. Arkivbild.Bild: Toby Melville/AP/TT
Söndagen den 4 mars i år påträffades Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal på en bänk i staden Salisbury. Samma kväll sändes kriminalinspektör Nick Bailey med två kollegor till Skripals bostad i ett lugnt ytterområde.
Poliserna var iklädda kriminalteknikdräkter och agerade med stor försiktighet. Några timmar senare började Bailey att må tjyvtjockt.
– Mina pupiller var som nålstick och jag svettades och var het, säger han till BBC.
På tisdagen var illamåendet så kraftigt att han tog sig till sjukhus.
Efter ett tag kom analyssvaret. Han hade fått i sig Novitjok, en av världens farligaste substanser. Bailey blev vettskrämd:
– Det är skräcken för det okända för det är en sådan farlig sak att ha i sitt system.
Vetenskapsmännen och polisen fick ägna två veckor åt att lista ut hur Bailey smittats. Det visade sig att nervgiftet hade sprejats på dörrhandtaget till Skripals ytterdörr.
Bailey bar skyddshandskar och vet inte hur giftet kom i kontakt med hans hud. Möjligen justerade han sin ansiktsmask med handsken, spekulerar han.
Efter en smärtsam och stressande behandling kom Bailey hyfsat fysiskt väl ut från sjukhuset efter 2,5 veckor. Men de mentala ärren är en helt annan femma; familjen har inte fått återvända hem på grund av risken att han ovetande förde in Novitjok i huset.
– Vi förlorade inte bara huset, vi förlorade alla våra tillhörigheter, säger den 38-årige tvåbarnspappan till BBC.
– Allt barnen hade, bilarna, vi förlorade allting.
USA och Storbritannien anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningen av Sergej och Julia Skripal. Ryssland har kategoriskt nekat till anklagelserna.
Fakta

Förgiftningsfallen i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen skadades svårt.

Storbritannien anklagade tidigt Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland nekar till inblandning.

Gå till toppen