Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två ledande S-politiker i Bjuv avgår efter budgetbråk

Diskussionerna om barn- och utbildningsnämndens ekonomi har lett till att nämndens två ledande S-politiker avgår.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ann-Sofie Fridehjelm (S).Bild: Britt-Mari Olsson
Barn- och utbildningsnämnden har bedömt det som omöjligt att spara in ett underskott som i somras låg på 14 miljoner kronor för att kunna presentera en budget i balans.
Kommunstyrelsen har hållit fast vid balanskravet. Diskussionerna har pågått i flera månader och senast ställde sig fullmäktige bakom kommunstyrelsens linje att inte godkänna barn- och utbildningsnämndens föreslagna åtgärder för åtstramning samt att kräva balans i budgeten.
De olika meningarna när det gäller barn- och utbildningsnämndens ekonomi har en koppling till att nämndens ordförande Ann-Sofie Fridehjelm (S) och första vice ordförande Caroline Wegner (S) valt att lämna sina platser som nyvalda fullmäktigeledamöter med omedelbar verkan.
Det bekräftar Martin Fridehjelm, ordförande i arbetarekommunen i Bjuv och redogör för partiets nomineringsförfarande till nämnderna som presenterades på ett medlemsmöte i måndags.
– Då var inte deras namn med där. Eftersom det är avsägelser förstår alla att då har inte alla varit eniga.
De kandidater partiet i stället nominerat kommer fullmäktige att ställas inför på decembermötet när ledamöter till nämnder och styrelse ska tillsättas.
De båda S-politikernas avsägelser kom in i tisdags, en dag före det extra fullmäktige där det valdes nytt presidium och valberedning.
Martin Fridehjelm är medveten om det komplicerade i att hantera ett ärende som också berör hans fru, Ann-Sofie Fridehjelm.
– Det är inte alldeles enkelt. Vi försöker sköta det så professionellt som möjligt.
Tidningen har sökt Ann-Sofie Fridehjelm och Caroline Wegner.
Gå till toppen