Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Försvaret förväntas göra det omöjliga.

Micael Bydén begär höjda anslag.Bild: Christine Olsson/TT
Det finns inget anfallshot mot Sverige, hävdade ledande politiker så sent som i början av decenniet. Sedan skärptes hotbilden snabbt och riksdagen beslutade att anslå tillräckligt med pengar för att få en försvarsförmåga därefter.
På papperet, vill säga. Enligt en ny rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har de ekonomiska tillskotten nästan ätits upp av en dålig kompensationsmodell för kostnadsökningar. Anslagen justeras varje år enligt ett så kallat försvarsprisindex, FPI. Därigenom ska försvarsanslagen i praktiken ha minskat med 8,7 miljarder kronor från 2012 till 2018.
Kritiken mot FPI har funnits länge. Därför infördes en ny beräkningsmodell 2012, men den visade sig snart bara göra ont värre.
Beklagligt – men också symptomatiskt. Tendensen att anslagen inte matchar målen är genomgående i svensk försvarspolitik.
Enligt Ekonomistyrningsverket saknas 88 miljarder kronor enbart för att betala för försvarsmateriel som politikerna har beslutat om.
Lägg därtill att överbefälhavaren Micael Bydén inte ens har pengar nog för att klara verksamheten under nästa år. I mars begärde han 18 miljarder kronor extra för åren 2019–2021. Men eftersom övergångsregeringen inte har befogenhet att höja anslagen blir det inga extra pengar i budgeten för nästa år.
Visst lär det skjutas till mer i en tilläggsbudget så snart en ny regering har kommit på plats. Som centerledaren Annie Lööf påpekade i torsdags råder det bred enighet om att satsa mer på försvaret. Men när tilläggsbudgeten väl kommer är det redan för sent. Försvarets verksamhet måste av förklarliga skäl planeras med lång framförhållning.
Enligt Bydén påverkas nu alltifrån utbildningar och övningar till investeringar och underhåll av materielsystem.
Dessvärre ligger ett väpnat angrepp mot Sverige numera inom ramarna för det möjliga. Likväl förväntas försvaret gång på gång göra det omöjliga.
Gå till toppen