Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Klassisk julsaga får Skandinavienpremiär i ny skrud

Charles Dickens "En julsaga" är snudd på lika känd som tomten. I vinter får en nutida dramatisering av en av världens mest lästa julböcker Skandinavienpremiär på Helsingborgs stadsteater, med Maria Kulle i huvudrollen som den girige Scrooge.
– I en sån här intensiv repperiod är det svårt att släppa honom, säger skådespelaren.

Bild: Emil Langvad
När regissören Viktor Tjerneld läste den brittiske dramatikern Patrick Barlows bearbetning av Charles Dickens originaltext "En julsaga" väcktes barnet i honom till liv.
Berättelsen har snart tvåhundra år på nacken. På Storans scen är det fortfarande 1843, men mycket har förändrats.
– Trots att pjäsen utspelar sig på Dickens tid är berättelsen mer samtida, med tankar om hur vi lever i dag. Barlows dramatisering är skriven så att den passar även för vuxna, med ett större djup, säger Viktor Tjerneld.
I centrum för "En julsaga" står den kände misantropen Ebenezer Scrooge. En karaktär med "stor kostym" som spelas av Maria Kulle och är mer komplex och utvecklad i den moderna versionen, förklarar regissören.
Bild: Emil Langvad
– Man får mer förståelse för Scrooges barndom, drömmar och hur övergiven han blivit. Han går helt upp i det giriga och använder arbetsnarkomani som flykt. Han försöker kompensera sin emotionella förlust med ekonomisk vinst.
Den bittre, ensamme affärsmannen har gett upp tanken om ett gott liv. Scrooges lånefirma går runt på människors köphets inför julen, vilket såklart är en ekonomisk högtid för en smart affärsman som honom.
Men på julafton förändras allt. Tre spöken från det förflutna gör entré.
– De ber honom att se över sitt liv och förändra sig medan det ännu finns tid, säger Maria Kulle bakom alla lager av mask.
Maria Kulle i huvudrollen som Ebenezer Scrooge.Bild: Emil Langvad
Skådespelaren vrider ut och in på sig själv för att hitta skärvor av sin inre Scrooge.
– I en sån här intensiv repperiod är det svårt att släppa honom. Jag går i mina gömslen, letar och upptäcker något som jag kan utveckla. Sedan hör jag vad någon säger i kön på Ica, läser något i en bok, och bygger vidare på Scrooge utifrån det.
Kan du relatera till honom som person?
– Det tror jag alla kan göra. Vi formas ju av vår miljö och de vägar vi väljer för att hantera olika livssituationer och svårigheter. "En julsaga" är en berättelse om vad som skapar en människa, varför vi beter oss som vi gör, säger Maria Kulle.
Senast Viktor Tjerneld var aktuell på Helsingborgs stadsteater var 2017, då han regisserade Henrik Ibsens "Ett dockhem".Bild: Emil Langvad
– Scroogekaraktären är mer komplex och utvecklad än i Dickens bok. Och man slås över att pjäsen verkligen innehåller något som alla, oavsett ålder, kan identifiera sig med, säger Viktor Tjerneld.
Förutom Scrooge rymmer "En julsaga" ett trettiotal andra karaktärer – som spelas av endast fyra skådespelare. En tekniskt tung pjäs, med rollbyten i ilfart.
– Det är ett extremt pussel att lägga, men jättekul. Det blir väldigt lekfullt, på scen och bakom kulisserna. Jag får lära känna skådespelarna på djupet, säger Viktor Tjerneld.
Robert Olofsson, Viktor Tjerneld, Cecilia Borssén, Hanna Nygren (dramaturg), Emma Mehonic samt skådespelarna Stina Eriksson och Ebba J Dahlberg som kliver in för Emma och Cecilia vissa föreställningar.Bild: Emil Langvad
Resten av ensemblen utgörs av Gustav Berg, Cecilia Borssén, Emma Mehonic och Robert Olofsson.
Den enda som får leva med en och samma roll är Maria Kulle. Och Scrooges förvandling påverkar såväl huvudrollsinnehavaren som regissören på djupet.
– Alla karaktärer försöker på olika sätt att nå in till honom. Utan att avslöja slutet kommer Scrooge till insikt om vem han är. Det får mig att tänka mycket på hur vi kan se tillbaka på våra egna liv och val, säger hon och stannar upp.
– Men också blicka framåt. Man har alltid chansen att förändra sig. Varje dag är en ny möjlighet, med aktiva val. Se äventyret i sitt eget liv, säger Viktor Tjerneld.
– Vad fint du uttrycker det. Att vi så sällan ser det, det här livet som pågår just nu. Inte bara se till oss själva utan också till andra. Det handlar inte om sedan, utan bara om just nu, tillägger Maria Kulle.
– Precis som med teater.
– Ett nu, ett ögonblick som aldrig kommer igen.
Skandinavienpremiären för "En julsaga" är den 1 december, klockan 18.
Därefter ges 30 tillfällen att uppleva vinterns stora familjeföreställning på Helsingborgs stadsteater.
Vinterns stora familjeföreställning, "En julsaga", baserad på Charles Dickens originaltext från 1843.Bild: Emil Langvad
Fakta

En julsaga

Vinterns stora familjeföreställning, baserad på Charles Dickens roman "En julsaga". Ombearbetad av Patrick Barlow (2015) och översatt av Felicia Stenroth.

Regi: Viktor Tjerneld. Scenografi och kostym: Franciska Zahle. Ljuddesign: Ida Jacobsen. Ljusdesign: Mårten Axelsson. Dramaturg: Hanna Nygren.

I rollerna: Gustav Berg, Cecilia Borssén, Maria Kulle, Emma Mehonic, Robert Olofsson. (Stina Eriksson och Ebba J Dahlberg ersätter Emma Mehonic och Cecilia Borssén vissa föreställningar).

Premiär 1 december klockan. Spelas till och med den 26 januari 2019.

Gå till toppen