Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen söker fler Salisbury-vittnen

Brittisk polis har släppt nya bilder på de två ryska män som misstänks för nervgiftsattacken i Salisbury i Storbritannien. Bilderna visar hur männen går mot den ryske ex-spionen Sergej Skripals hus.

Männen som kallat sig Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov avslöjades som GRU-agenter. Här i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT. Arkivbild.Bild: RT channel video via AP/TT
Bilderna från en övervakningskamera är enligt polisen tagna just före den tidpunkt då nervgiftet Novitjok tros ha placerats på ytterdörren till Sergej Skripals hus den 4 mars i år.
Både Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades medvetslösa på en parkbänk samma dag. De återhämtade sig senare. En kvinna som kom senare i kontakt med en parfymflaska där giftet misstänks ha förvarats avled av sina skador.
Det har länge varit känt att bilderna existerar, och polisen släpper dem i hopp om att komma i kontakt med ögonvittnen.
Männen har avslöjats som agenter för den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. De har fångats på övervakningsbilder på flera platser och giftspår har upptäckts i deras hotellrum. De har inte gripits, men däremot framträtt i den ryska, statligt kontrollerade tv-kanalen RT och hävdat sin oskuld. Båda säger att de befann sig i Salisbury som turister.
Storbritannien och USA anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningen, men Kreml har kategoriskt nekat till anklagelserna. På fredagen upprepade en talesperson för Kreml att de inte är skyldiga.
– VI har ingen information om exakt vilken substans det rör sig om, vi vet inte vilken kvantitet det rör sig om, vem det är som blev förgiftad, vad som hände honom eller vad som hände rent generellt, säger talespersonen Dmitrij Peskov.
Fakta

Bakgrund: Förgiftningarna i Salisbury

Den 4 mars i år förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre överlevde.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, en av de platser där de misstänkta ryska agenterna fångats av övervakningskameror.

Storbritannien och Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) har identifierat giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där de två misstänkta ryska männen hade bott.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. En polis som samtidigt kom i kontakt med giftet fick livshotande skador, men återhämtade sig.

Sergej Skripal var verksam inom GRU på 1990-talet, men agerade senare dubbelagent för brittisk räkning fram till 2004, då han greps i Ryssland. Sex år senare fick han flytta till Storbritannien i en fångväxling.

Förgiftningen fördömdes av många av Storbritanniens allierade i västvärlden och ledde till en massutvisning av ryska diplomater från ett 30-tal länder.

Gå till toppen