Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Thomas Frostberg: Sämsta möjliga tajming för skånska varsel

Varslen har stått som spön i backen sedan höstmörkret började sänka sig över Skåne i oktober. På bara några veckor har en handfull företag flaggat för att nära 1.300 tjänster kommer att försvinna. Under tiden har politiken stått mer eller mindre handfallen på grund av maktskifte i regionen och en övergångsregering nationellt. Lokalt i Lund har de däremot agerat - tillsammans över blockgränsen.

Baxter, Tetra Pak, ARM och Sony i Lund, följt av Ikea i Malmö och Helsingborg och nu senast Godbiten i Åstorp - sex företag och nära 1.300 hotade arbetstillfällen i Skåne.
Allt inom loppet av bara några mörka höstveckor.
Tajmingen kunde dessutom knappast varit sämre. Även om enskilda politiker inte kan stoppa ett nedläggningsbeslut eller varsel så har den rådande politiska situationen förhindrat snabba insatser för att mildra smällarna genom olika åtgärdspaket.
I regionen har det politiska maktskiftet inneburit en månads stiltje när det gäller hanteringen av varslen.
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, Firs, sammanträdde visserligen med sitt handfull personer starka arbetsutskott redan inom något dygn efter Baxters varsel - men flera av medlemmarna kunde inte närvara på så kort varsel och dessutom saknades mer ingående information för att kunna agera.
Därefter gick allt i stå på grund av det kommande maktskiftet och först förra veckan kunde regionens nya ordförande Carl Johan Sonesson (M) sätta igång arbetet igen. Under denna paus i den regionala näringspolitiken hann ytterligare nära tusen skånska tjänster varslas.
Nu ska situationen i alla fall diskuteras kommande vecka av både regionstyrelsen och Firs samlade medlemsgrupp, som omfattar så väl skånska politiker lokalt och regionalt som akademin och företrädare för olika näringslivsorganisationer.
Det hör till saken att Firs bildades som en effekt av Astra Zenecas beslut att lägga ner i Lund, för att skapa samlad kraft mellan olika sektorer - en kraft som behövs nu igen eftersom antalet hotade jobb överskrider de som drabbades av nedläggningen den gången.
Ett liknande problem har gällt nationellt. Eftersom landet för närvarande styrs av en övergångsregering har näringsminister Mikael Damberg (S) i det längsta fått hålla sig i skinnet och inte kunnat ge några löften om åtgärdspaket för det skånska näringslivet och arbetsmarknaden.
Ikeas storvarsel i onsdags blev dock droppen och Damberg beslutade sig slutligen för att i alla fall kalla samman den särskilda "krisgrupp" med statssekreterare som har att hantera särskilt allvarliga varselsituationer, trots att han bara en vecka tidigare bedömt att det inte behövdes. Det säger något om hur snabbt bilden av läget i Skåne har förändrats, sett från huvudstaden.
De enda politiker som egentligen agerat under hela den här tiden finns i Lunds kommun, där man av tradition hanterar maktskifte på lite annat sätt än i regionen och på riksplanet.
Där tog kommunstyrelsens avgående ordförande Anders Almgren (S) den avgående oppositionsledaren Christer Wallin (M) i handen och hälsade på hos Baxter för att informera sig om läget. Enda plumpen i protokollet var att tillträdande kommunstyrelseordföranden Philip Sandberg (L) inte tog sig tid att vara med på mötet.
Anders Almgren och Christer Wallin är för övrigt inte bara eniga om att frågor om varsel löses bäst över blockgränsen. De riktar dessutom likartad kritik mot regionens politiker, som de tycker har tappat fokus på näringslivsfrågorna de senaste åren.
Anders Almgren går till och med så långt att han uttrycker saknad efter Pia Kinhult (M), som han upplevde som en mer aktiv regionpolitiker medan den nuvarande borgerliga ledningen "varit lite frånvarande i samtalet". Nu kommer de att testas direkt i skarpt läge.
Det går förstås att ifrågasätta vad regeringen eller Region Skåne över huvud taget kan göra åt att företag varslar.
Redan lagda varsel är så klart svåra att stoppa från att också bli verklighet, men om det är något som företagsledare och politiker gemensamt skulle kunna arbeta för att uppnå är det en så smidig övergång som möjligt till ny sysselsättning för dem som i slutändan blir av med jobben.
Det kan innebära allt från arbetsmarknadsdagar, starta eget-utbildningar och insatser för vidareutbildning till andra åtgärder som gör det intressant att stanna i regionen och förhoppningsvis snart vara i jobb igen, antingen som anställd i något växande företag med rekryteringsbehov – eller som entreprenör, beroende på kompetens och intressen.
Då är det viktigt att så lite tid som möjligt går mellan varsel och att sådana åtgärder presenteras för dem som riskerar att bli övertaliga. I det sammanhanget kan även ett tidsglapp på någon månad eller två, som vi nu sett exempel på i Skåne under hösten, skapa onödiga problem.
Därför är det avgörande att så väl regionstyrelsen som Firs och regeringens "varselgrupp" nu snabbt kommer igång med sitt arbete. Första steget är att bilda sig en mer ingående uppfattning om vad som ligger bakom varslen och vad som skulle kan göras för att dämpa svallvågorna i form av fortsatta uppsägningar hos underleverantörer, konsultbolag, städföretag, cateringfirmor och andra företag som är beroende av uppdrag hos de företag som nu varslat.
Läs också Bekräftat: Sony varslar 200 i Lund
Läs också Ikea kapar 7 500 tjänster globalt – hundratals jobb hotade i Skåne
Läs också Godbiten i Åstorp läggs ner – ett 50-tal anställda varslas om uppsägning
Gå till toppen