Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Julmarknad med stämning intar Hembygdsparken

Tomtar i alla dess former gick åt som smör i solsken när Hembygdsparken öppnade för årets julmarknad.

Tygtomtar och sittande tomtar gick bra hos Jonas Mattssons marknadsstånd.Bild: Niklas Gustavsson
Redan en dryg halvtimme efter öppningstid hade en stor skara marknadsbesökare hittat till Hembygdsparken och årets upplaga av julmarknaden. Från marknadsstånden lockade bröd, sill och korv men även ljusstakar, stickade mössor, dörrkransar och second hand-varor. Allt till musik med Rönneå bälgarna.
Ja, och så var tomten där såklart och utanför tomtegrottan blev det snabbt kö. Maya Algsaimi, 6 år, var på marknaden tillsammans med mamma Yousra Algsaimi och sin extra mormor och morfar. Hon gick modigt in i grottan själv när det var dags och hämtade sitt paket hos tomten, sedan väntade en italiensk lunch hemma.
I tomtegrottan var det full rulle för tomten, Göran Danielsson, och hans kollega.
– Här har varit en strid ström av barn, som en vårbäck. Alla får ett paket och en del har önskelistor med sig också, jag hade en pojke som hade en så häär lång lista, det var ingen hejd på det och han var fem år, säger tomten och måttar en halvmeter mellan händerna.
Jonas Mattsson gör lysande affärer i sitt marknadsstånd fyllt av tomtar.
– Jag har ett 1 000-tal tomtar med mig och får plocka fram nya hela tiden. De flesta vill ha de här i tyg som är lite tunga i botten och står stadigt, säger han.
Mikael Torstensson tittar på dem men också på en i trä och en stor dekorerad glaskula. Han och resten av familjen, Jennie Torstensson samt barnen Viggo, Vilma och Ängla har svårt att välja.
– Allt är fint, men en glaskula passar nog inte när man har småbarn. Kanske något som vi kan ha under granen, säger Mikael Torstensson.
Annars är det inte själva handlandet som är huvudsaken med besöket.
– Vi brukar komma hit. Det är kul att gå omkring här och det är mysig stämning, säger Jennie Torstensson.
– De här tomtarna tycker jag själv är söta, säger Johanna Jönsson som säljer åt svärmor Pernilla.Bild: Niklas Gustavsson
Mycket julstämning, en månad före julafton.Bild: Niklas Gustavsson
Maya Algsaimi stod i kö för att få träffa tomten (Göran Danielsson) och få en julklapp.Bild: Niklas Gustavsson
Rönneå bälgarna stod för musikstämningen under julmarknad i Hembygdsparken.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen