Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Sandahl den störste segraren av dem alla

Emil Sandahl förklarar sina tårar efter HBK/Berganias historiska seger.

Hemmahoppet kunde inte hålla tillbaka tårarna och bakom kulisserna fick Emil Sandahl en lång bamsekram av sin förre tränare Joachim Andersson.
Idrottens hus kokade och hjältarna hyllades, men för en av vinnarna var det här extra känslosamt. Redan innan han skulle upp på mattan rann tårarna på hemmaprofilen Emil Sandahl.
– Det är stort, att få vinna det mest anrika i svensk brottning, och att få göra det med klubben där jag varit med sedan dag ett, säger den 24-årige Helsingborgsgrabben.
Det är inget att hymla om: Fyrstads är inte alls som förr, intresset har svalnat rejält och hela bredden har i stort sett försvunnit. Men när det vankas final är det fortfarande stort och om någon tvivlat på vad det här betyder kan vi bara fråga Emil Sandahl.
– Det är det största att få vinna, häftigare än SM, och nu känns det som om jag har gjort allt. I alla fall i Sverige.
De övriga brottarna i det historiska segerlaget har plockats in utifrån; Nicklas Öhlén och Patrik Lund var rentav inlånade just till helgens final, men Emil Sandahl är fostrad i HBK/Bergania. Han har laddat enormt för just den här finalen och när segern var klar; när Evidas Stankevicius vann sin match på fall och AIK inte kunde gå ikapp, brast det totalt.
– Jag pallade helt enkelt inte, tårarna bara kom och jag stack ut i korridoren, berättar Sandahl. Det var så mycket känslor, på en enda gång.
Hemmafavoriten lyckades trots allt samla ihop sig och i hela finalens mest upphaussade match; reprisen på vårens SM-final mot Zakarias Berg, lyckades Emil Sandahl ta revansch och vinna i en ny, stenhård batalj.
– Men mina matcher spelade mindre roll den här dagen. Jag gjorde bara mitt, det var laget som gällde och jag var bara ute efter fyrstadsguldet.
I vår förhandsartikel inför tävlingen var tränaren Robert Rosengren stor optimist och Emil Sandahl håller gärna med.
– Jag har trott på det här hela året, vi har fått ihop ett kanonlag och det kändes som det var vår stora chans. Men det är ju inga blåbär vi mött, så jag visste också att det skulle bli tufft.
A-Fyrstads var ett givet mål under hösten, men den nya säsongen har i stort sett precis kommit igång och redan nästa helg är det dags för Cup Haparanda. Där är Emil Sandahl återigen uttagen i det svenska landslaget, liksom klubbkompisen Hussam Omar, men direkt efter dramat i Idrottens hus var det förstås svårt att tänka på nästa tävling.
– Nu får jag smälta det här och suga på karamellen några dagar, säger Emil. Det har varit en enorm urladdning, jag känner mig dessutom lite krasslig, så vi får se hur det blir...

Här är alla vinnarna i Fyrstads

Bara 18 lag har vunnit A-Fyrstads genom tiderna och här är alla vinnare, sedan starten 1928:
17 segrar: Malmö, 14: Örgryte, 13: Lidköping, 11: Eskilstuna, 6: Sparta, 5: Stockholm, 4: Klippan, Västerås, Spårvägen, 3: Malmö Tigers, 2: Arboga, Borås, Göteborg, Huddinge, 1: HBK/Bergania, Ore, Sundsvall och Pan.
Gå till toppen