Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: 673 miljoner valsedlar. Tänk om.

Några stycken av de 673 miljoner valsedlarna …Bild: Pontus Lundahl/TT
Nyheten om att Sverige under valet i september skulle få besök av internationella valobservatörer väckte förvåning. Det var nästan så att en förnärmad kollektiv fnysning kunde höras från svenskarna:
”Va? Hos oss? I en ledande demokrati som Sverige? Hah!”
Men de kom, de såg, de rekommenderade. Det var första gången Sverige fick besök av valobservatörer från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Besöket har nu mynnat ut i en rapport med sex rekommendationer som kan göra det svenska valsystemet bättre.
Ingen som följt debatten kan vara förvånad. Observatörernas fokus har legat på främst två områden där varken debatt eller kritik mot Sverige har saknats genom åren.
Delvis handlar det om ett stärkt skydd för valhemligheten, att insynen måste minska när väljaren plockar åt sig valsedlar inne i vallokalen. ”Det måste absolut betraktas som ett område med potential för förbättring, så att valhemligheten kan garanteras”, sade OSSE:s Lauren Baranowska.
Sant. Även om riksdagen i onsdags klubbade igenom ett förslag om stärkt skydd i vallokalerna, finns åtskilligt mer att göra.
Detsamma gäller den andra fråga som OSSE specialbevakat: bättre regler och mer öppenhet kring hur valkampanjer finansieras. Att partier redogör för kampanjers finansiering är bra men räcker inte. Inte enbart intäkter behöver redovisas, anser OSSE, utan också utgifter, tillgångar och skulder.
Riksdagen bör reagera konstruktivt på OSSE:s rekommendationer. Inte sätta näsan i vädret och åberopa ett redan gott anseende på demokratins område. Sverige rankades år 2006 som världens allra mest demokratiska land i The Economists årliga demokratiindex. I fjol, 2017, låg Sverige på tredje plats efter Norge och Island. Det räcker ändå inte.
I fjolårets demokratirankning fick Sverige betyget 9,58 (på en tiogradig skala) vad gäller underrubriken ”valprocedur och pluralism”. Jo, det låter som ett gediget betyg. Men då bör man notera att de nordiska broderfolken i Norge, Island, Danmark och Finland alla hade betyget 10,00 i kategorin.
Mer behöver göras. Det var uppenbart när Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist i torsdags intervjuades i P1-morgon. I takt med att politiken har polariserats kan oviljan att visa sina valsedlar ha stärkts, resonerade hon. Men egentligen spelar det ingen roll. Valhemligheten måste hur som helst kunna skyddas.
Anna Nyqvist berättade hur vanskligt det är med distribution och logistik – hur mycket som kan gå fel – när 673 miljoner valsedlar, som trycktes upp inför årets val, ska levereras till vallokaler och 7,7 miljoner röstberättigade. Hon efterlyste en snar översyn och förändring av valsedelssystemet.
I Finland räcker det med en (1) valsedel per person. I Danmark likaså. Hur svårt kan det vara?
I vår, den 26 maj, är det val till Europaparlamentet. Innan dess kan det bli ett extra val till riksdagen. Fler val kommer. Det finns inga skäl att dröja med en utredning:
Gärna röstning. Men först en rejäl valhemlighet.
Gå till toppen