Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Får ta emot sitt gesällbrev på hemmaplan

Sommaren har varit intensiv för Annely Silfwerax som kämpat för att få gesällbrevsuppgifterna godkända. Nu får hon ta emot det på hemmaplan.

Efter gesällbrevet vill Annely Silfwerax ta sig an nästa uppgift - mästarbrev.Bild: Evelina Gunnarsson
Annely Silfwerax köpte sin första kamera i slutet på 70-talet. Hon fotograferade bröllop, fester och barnen, men det skulle dröja länge innan hon började arbeta med fotograferingen.
– 2010 bestämde jag mig för att börja på allvar med firma. Sedan dess har jag gått en massa utbildningar. Jag har bland annat gått distansutbildningar i USA och porträttkurser. Under de perioderna gick jag ut på Facebook och sökte modeller som jag fotograferade i utbildningssyfte, säger Annely Silfwerax.
2016 blev hon auktoriserad porträttfotograf. På senare tid har hon arbetat med en annan utmaning - gesällbrev.
– Jag ville visa mig själv och mina kunder att jag är att räkna med. De här nude-bilderna som jag kommer lägga ut på min nya hemsida föreställer kvinnor som knappt vill visa sig med kläder på. Efter fotograferingen grät de av glädje. Det stärker mig också.
Först ställde hon inför ett skriftligt prov och skulle sedan skicka in mängder av bilder med tillhörande beskrivningar av hur hon gått till väga vid fotograferingen.
– Det skulle innehålla egna reflektioner, hur jag gjort när jag tagit bilden och beskrivningar av ljussättningen.
Bakom kriterierna för gesällbrevet står Svenska porträttfotografers förbund. Gesällbrevet för fotografer togs bort på 1980-talet men har nu tagits upp igen.
Vad har resan mot gesällbrevet gett?
– Jag brukar jämföra med att du kan köra bil, men hur gör du när du ska lära ut det? Det har gett mig mycket, jag har lärt mig att tänka efter när jag gör saker. Min amerikanske fotolärare sade alltid "ta inte en bild, gör en bild", säger Annely. Silfwerax.
Det tog ett tag innan hon anmälde sig för uppgiften.
– Det var folk som puffade på uppifrån och som tyckte att jag skulle göra det. Hade jag inte haft dem hade jag kanske inte vågat. Nu känns det jätteroligt, att bara våga är hälften vunnit.
I juni fick hon uppgifterna som skulle skickas in i september. Under sommaren har det mesta av tiden gått åt gesällbrevet och tagit de flesta bilderna åt Centerpartiet, där hon själv är aktiv, inför valet.
Varför tycker du att gesällbrevet är viktigt?
– Det är så hård konkurrens i dag. Många köper en kamera och startar ett företag. Vi fotografer slåss för vårt yrke. Många gånger tror folk att det handlar om kameran.
Under vecka 44 fick hon reda på resultatet, som var godkänt. Alla som blir godkända kan välja att få sitt gesällbrev i Blå hallen i Stockholms stadshus eller lokalt. Annely valde att få sitt på hemmaplan, vilket kommer ske på Företagardagarna i Lindab Arena den 11 maj.
– Jag tänkte att det är lokalt. Jag står ändå alltid på företagardagarna och jag tror att jag får mer credit för det. Det ska bli roligt att få det i Ängelholm.
Framöver upptar julbilder och julklappar det mesta av tiden. Hon fortsätter med sina fotokurser men har siktet inställt på ännu en utmaning - mästarbrev.
– Jag har i hela mitt liv gått utbildningar. Jag vill alltid veta mer och nöjer mig aldrig med det näst bästa. Jag vill nog försöka mig på mästarbrev också.
Namn: Annely Silfwerax.
Ålder: 57 år
Bor: Hjärnarp.
Gör: Driver Annely fotografen i Ängelholm.
Aktuell: Har fått godkänt gesällbrev som delas ut i maj.
Gå till toppen